Descripción de la Exposición
La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que celebra la seva XI edició de l’1 d’agost a l’11 d’octubre a Palafrugell (Baix Empordà, Girona), anuncia la programació completa. L’edició d’enguany compta amb 5 exposicions repartides per diferents espais del municipi, un programa d’activitats paral·leles obertes a tothom i visites guiades a escoles i públic general.
L’objectiu de la Biennal és el de donar a conèixer el treball de grans figures de la fotografia nacional i internacional, així com donar suport a l’obra de joves fotògrafs. A més, en cada edició descobreix el treball d’un fotògraf anònim de la comarca, gairebé sempre amateur, que ha documentat la història recent del país.
Conscients del moment excepcional que s’està vivint, la Biennal -seguint en tot moment les mesures que exigeix l’administració- permetrà gaudir en directe de la millor fotografia documental.
Aquesta edició compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palafrugell, la Fundació Banc Sabadell, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.
Les 5 exposicions de l’XI Biennal
1. “Con la boca abierta”, de Cristina García Rodero
Espai Cultural La Bòbila Vella (C. Garriga, 36)
L’Espai Cultural La Bòbila Vella acull l’exposició “Con la boca abierta” de Cristina García Rodero (Puertollano, 1949), una de les fotògrafes més importants del país, més reconegudes a escala internacional i la primera dona espanyola que va ser acceptada a la prestigiosa agència de fotoperiodisme Magnum Photos.
“Con la boca abierta”, que s’exposa per primera vegada a Catalunya i que compta amb més de 60 fotografies -còpies analògiques- de gran format, proposa un recorregut per la trajectòria de l’autora des de finals dels setanta i fins a l’actualitat amb imatges preses per tot el món amb una sensible mirada antropològica -tradicions, festes, religió…-. El nexe en comú de totes les fotografies és que hi apareix algun personatge amb la boca oberta, una forma d’expressar sentiments i expressions que representen, segons l’autora, l’essència de la vida. La mostra posa en valor la capacitat de la boca per mostrar les emocions.
“El meu interès sempre es va centrar als ulls, perquè sempre he pensat que la major comunicació es realitza a través dels ulls, que els ulls amaguen molt misteri i que si se sap llegir en la mirada, se sap entendre a la gent. Amb el temps em vaig adonar que la boca és tan expressiva com els ulls, fins i tot més, perquè hi ha molts més músculs que són menys fàcils d’utilitzar, que són més espontanis, i que poden controlar menys l’expressió de les emocions”, explica Cristina García Rodero.
2. “Després de tot”, de Leopoldo Pomés
Museu del Suro (Placeta del Museu, s/n)
La Biennal ret homenatge a Leopoldo Pomés (Barcelona, 1931 – Girona, 2019) un any després de la seva mort -el 27 d’agost de 2020 farà un any- amb l’exposició inèdita i creada específicament per l’ocasió “Després de tot”. La mostra, comissariada per Karin Leiz i Juliet Pomés Leiz, mostra prop de 100 fotografies -còpies d’època- d’una de les figures de la generació de Xavier Miserachs més inclassificables, prolífiques i polifacètiques.
Fotògraf, publicista, escriptor, dissenyador, restaurador i gastrònom, Leopoldo Pomés va contribuir de manera considerable a la renovació de la mirada del país en uns anys d’obscurantisme gràcies al seu estil molt personal. Malgrat les diverses activitats que va desenvolupar al llarg de la seva trajectòria, Pomés es considerava per sobre de tot fotògraf. El mateix Pomés recordava “el més important a la vida, per mi, ha estat mirar”.
Estimulat pels misteris de la fotografia i l’experimentació, Leopoldo Pomés va ser guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona, amb el Premi d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya (1998), amb la Creu de Sant Jordi (1999) i amb el Premi Nacional de Fotografia (2018).
“Després de tot” proposa una lectura nova i diferent de les imatges de l’autor. Una combinació de còpies d’època conegudes i inèdites que mostren algunes de les característiques constants i recurrents, de vegades obsessives, en la seva producció i que no sempre s’han pogut apreciar en les diverses exposicions fetes al llarg de la seva vida.
3. “Retrats de felicitat efímera (1928-1939)”, de Pere Palahí
Biblioteca Pública (C. Sant Martí, 18) i Teatre Municipal (Santa Margarida, 1)
La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs recupera, protegeix i difon el patrimoni fotogràfic de la comarca descobrint, en cada edició, el treball d’un fotògraf anònim que documenta la història recent del país. Aquest any la Biennal mostra l’obra de Pere Palahí Bach-Esteve (Girona, 1907 - Sant Cugat del Vallès, 1994) amb l’exposició “Retrats de felicitat efímera (1928-1939)”.
Banquer de professió i fotògraf d’afició, va documentar el teixit social i humà de l’època: retrats, banyistes, pescadors, convilatans i fotos de família. L’exposició, que va des dels anys vint i fins a la Guerra Civil, mostra la ingenuïtat i felicitat del fotògraf i dels retratats -d’aquí el títol de la mostra-, la joventut, la popularització de l’art de la fotografia, l’època d’entreguerres, la llibertat de la Catalunya republicana i la naturalesa de l’Empordà. Instantànies que mostren un temps de felicitat.
“Retrats de felicitat efímera (1928-1939)”, comissariada per Enric Bruguera, mostra una selecció d’imatges inèdites, escollides d’entre els més de 4.000 negatius i plaques de vidre dipositats per la família del fotògraf a l’Arxiu Municipal de Palafrugell. L’exposició ocupa dues seus: el Teatre Municipal i la Biblioteca Pública de Palafrugell.
4. “Josep Pla vist per Eugeni Forcano”, d’Eugeni Forcano
Fundació Josep Pla (C. Nou, 51)
La Fundació Josep Pla acull “Josep Pla vist per Eugeni Forcano”, una exposició que relaciona la fotografia amb la literatura i que mostra la relació d’amistat professional que es va establir entre el fotògraf Eugeni Forcano (Canet de Mar, 1926-2018) i l’escriptor.
“Josep Pla vist per Eugeni Forcano” mostra una selecció de l’extens reportatge que Forcano va fer de Josep Pla l’any 1967 amb motiu de la celebració del 70è aniversari de l’escriptor per a la Revista Destino. A més dels magistrals retrats de Josep Pla, la mostra inclou documentació original -llibres, revistes, manuscrits, telegrames…- que evidencien la relació d’amistat entre els dos artistes. L’exposició ha estat comissariada per Salvador Munrabà.
De formació autodidacta, Forcano va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona (1963 i 1976), va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2009) i el Premi Nacional de Fotografia (2012).
5. “Nusatrus”, de Lluís Català
Diferents espais exteriors de Palafrugell.
Per primera vegada, i amb l’objectiu de fer arribar la fotografia a tothom i fer partícip a la població de Palafrugell, la Biennal acull “Nusatrus”, una exposició exterior instal·lada en diferents parets del centre del municipi obra del fotògraf Lluís Català (Palafrugell, 1978).
“Nusatrus”, un localisme palafrugellenc usat en comptes de “nosaltres”, presenta una sèrie de retrats de gran format de persones anònimes que conformen el paisatge humà de Palafrugell.
Lluís Català, fotògraf freelance, combina treballs comercials amb reportatges de caire social. Ha treballat per a diferents mitjans com La Vanguardia, Enderrock o Diari de Girona, i ha realitzat la foto fixa de diversos grups musicals.
Activitats complementàries gratuïtes
A més de les exposicions, la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs compta amb un programa d’activitats complementàries gratuïtes. El fotoperiodista Txema Salvans oferirà una xerrada sobre Leopoldo Pomés i es projectarà la peça audiovisual “Flashback”, realitzada per Poldo Pomés (5 de setembre, Teatre Municipal).
La xerrada “A la recerca de Mey Rahola, fotògrafa”, a càrrec de Lluís Bertran Xirau i Roser Martínez García, donarà a conèixer la vida i obra d’una de les pioneres en l’àmbit de la fotografia artística de l’Estat espanyol (26 de setembre, Teatre Municipal), i “Pere Palahí, retrats de felicitat efímera”, a càrrec d’Enric Bruguera, parlarà de la recuperació de l’arxiu del fotògraf i del context històric i social en què s’inscriuen les imatges de l’exposició (9 d’octubre, Biblioteca Municipal).
A banda hi haurà la presentació del llibre “La capsa vermella” (ed. Comanegra. Barcelona, 2019), sobre el llegat del fotògraf Antoni Campañà de la Guerra Civil, a càrrec dels seus autors Plàcid Garcia-Planas, Arnau Gonzàlez Vilalta i David Ramos (18 de setembre, Biblioteca municipal), i es projectaran els documentals “36 fotògrafs confinats”, sobre el desafiament del confinament a través de la mirada de fotògrafs membres de la Fundació Photographic Social Vision (12 de setembre, Teatre Municipal), i “Azul Siquier”, dirigit per Felipe Vega i produït per Centuria Films, sobre la vida i obra de Carlos Pérez Siquier (Almería, 1930), un dels renovadors de la fotografia als anys cinquanta (dia a determinar, Teatre Municipal).
Exposicions:
“Con la boca abierta”, de Cristina García Rodero. La Bòbila Vella
“Després de tot”, de Leopoldo Pomés. Museu del Suro
“Retrats de felicitat efímera (1928-1939)”, de Pere Palahí. Biblioteca Pública i Teatre Municipal
“Nusatrus”, de Lluís Català. Diferents espais exteriors de Palafrugell
“Josep Pla vist per Eugeni Forcano”, d’Eugeni Forcano. Fundació Josep Pla
Activitats complementàries:
Xerrada “Leopoldo Pomés” a càrrec de Txema Salvans + projecció de “Flashback”, de Poldo Pomés. 5 de setembre, 19 h, Teatre Municipal
Xerrada “A la recerca de Mey Rahola, fotògrafa”, a càrrec de Lluís Bertran Xirau i Roser Martínez García. 26 de setembre, 19 h, Teatre Municipal
Xerrada “Pere Palahí, retrats de felicitat efímera”, a càrrec d’Enric Bruguera, comissari de l’exposició. 9 d’octubre, 19 h, Sala polivalent de la Biblioteca Municipal
Presentació del llibre “La capsa vermella”, de Plàcid Garcia-Planas, Arnau Gonzàlez Vilalta i David Ramos. 18 de setembre, 19 h, Sala polivalent de la Biblioteca Municipal
Projecció “36 fotògrafs confinats”, comissariat i produït per Photographic Social Vision. 12 de setembre, 19 h, Teatre Municipal
Projecció “Azul Siquier”, dirigit per Felipe Vega i produït per Centuria Films. Dia i hora a determinar, Teatre Municipal
Exposición. 01 ago de 2020 - 11 oct de 2020 / Varios espacios de Palafrugell / Palafrugell, Girona, España
Exposición. 01 ago de 2020 - 11 oct de 2020 / Varios espacios de Palafrugell / Palafrugell, Girona, España
Exposición. 01 ago de 2020 - 11 oct de 2020 / Varios espacios de Palafrugell / Palafrugell, Girona, España
Ver los 11 eventos relacionados
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España