Descripción de la Exposición
Proyecto seleccionado en BCN Producció’16.
-------------------------------------
El 24 de setembre de 2013, Ted Cruz, el senador de l'estat de Texas, va anunciar a la premsa que parlaria fins que no pogués aguantar-se dret -"Until I am no longer able to stand", va dir- en contra de la reforma sanitària proposada per Obama i coneguda com a Obamacare. El projecte d'Anna Dot, Until I am no longer able to stand, proposa convertir l'Espai CUB en l'escenari per a la construcció d'un discurs filibusterista com el de Cruz que tindrà lloc l'últim dia d'exposició d'aquest projecte. El discurs serà pronunciat amb l'objectiu d'endarrerir tan com es pugui l'hora pactada per al tancament de portes de La Capella.
El projecte d'Anna Dot es concentra, doncs, en l'exercici mental i físic de l'oralitat de llarga durada. Una acció intensa centrada en la parla en què precisió, dispersió i extensió es fusionen per tal d'explorar els mecanismes de construcció del discurs mitjançant la traducció simultània d'allò que es pensa en allò que es diu. Un mètode metareferencial en què l'apropiació de la pràctica filibusterista li permet abordar dues premisses fonamentals dins el seu treball: d'una banda, desenvolupar una línia de pensament plena de referents i interessos múltiples, entre els quals destaca l'escriptura de Michel de Montaigne, l'horror vacui del barroc, la deriva o els blind text (els típics Lorem ipsum propis del disseny gràfic i l'edició), i de l'altra, definir una posada en escena basada en la paraula. Mentre que la primera premissa converteix el Espai Cub en un escenari, la segona es concentra en el que ella anomena Discurs Final: una intervenció filibusterista que tensarà els horaris de la institució, la capacitat d'atenció de l'audiència i la seva resistència física i psíquica com a oradora. El Discurs Final tindrà lloc el darrer dia d'exposició, en aquest cas el dimarts 6 de setembre, a partir de les 12 hores.
En aquest sentit, Until I am no longer able to stand troba tota una sèrie de punts de fricció entre el filibusterisme i els mètodes d'escriptura dels Assajos (1580) de Michel de Montaigne. Concentrat a la seva torre-biblioteca, Montaigne parlava sense parar mentre un secretari anava escrivint les seves idees. En tots dos casos, el discurs es configura a través de la combinació entusiasta i àgil de coneixements diversos i canvis de tema constants; una estructura inestable que desdibuixa les jerarquies habituals entre el que és rellevant i el que és anodí. Seguint un esquema similar, i amb l'objectiu d'entrenar-se per al Discurs Final, Anna Dot planteja un procés de treball que transforma el Espai Cub en el seu taller particular. Una preparació que implica la superposició de diverses capes intel·lectuals que l'ajudaran formalment i conceptualment: un faristol -l'espai de poder de l'oratòria- dissenyat per Latrini Studio en col·laboració amb l'artista, i que respon a necessitats específiques; imatges sobre els murs a manera de recursos visuals (Ted Cruz, Michel de Montaigne, Slavoj Zizek, Mark Clare, Ciceró, etc.), un dibuix mural i un seguit de bigues de fusta escrites -semblants a les de la biblioteca de Montaigne- que s'aniran gravant i afegint al sostre del Espai Cub al llarg del període expositiu. En definitiva, una evolució discursiva estretament connectada a la construcció arquitectònica del mateix espai.
Més enllà de la configuració de l'escenari, la proposta preveu un programa regular d'assajos públics durant les onze setmanes que dura l'exposició. A partir del dia 5 de juliol, cada dimarts (a excepció del 26 de juliol) Anna Dot assajarà el seu discurs. Unes sessions informals i obertes al públic que juguen amb l'expectativa del gran Discurs Final que tanca el projecte, el dia en què Anna Dot parlarà fins que no es pugui aguantar dreta.
Anna Dot (Vic, 1991) es dedica a la pràctica artística i comissarial, sempre des d'un interès centrat en el llenguatge i l'escriptura. Ha exposat a diferents espais artístics de Barcelona, com la Sala d'Art Jove, la Fundació Antoni Tàpies, Can Felipa Arts Visuals o la Blueproject Foundation, així com en altres contextos, com la Capella de Sant Roc de Valls o NauEstruch a Sabadell. També ha mostrat el seu treball a escala internacional a la Galería Tiro al Blanco de Guadalajara (Mèxic) i a la Kunsthalle Mainz (Alemanya). Compagina la producció artística amb la investigació teòrica que desenvolupa al Departament de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades de la Universitat de Vic. També escriu crítica d'art a A*Desk i Encuentros, i és professora a l'Escola d'Arts Plàstiques de Torelló i a La Farinera de Vic. És cofundadora dels col·lectius Morir de Frío i Supterranis (Festival Plaga), i membre de la Comissió d'Arts Visuals del Festival Festus de Torelló.
Exposición. 13 dic de 2024 - 04 may de 2025 / CAAC - Centro Andaluz de Arte Contemporáneo / Sevilla, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España