Descripción de la Exposición
“Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques” proposa un apropament i una anàlisi de la relació que s’ha establert, des del 1900 fins als anys 80, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample. La mostra ofereix un ventall d’exemples amb què comprendre alguns dels discursos que històricament han mediat entre les codificacions de gènere i les dels gèneres fotogràfics. Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d’una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d’excepció o de geni que el present recupera de l’oblit.
L’exposició “Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques” proposa una mirada a fotografies fetes per dones vinculades amb l’Eixample: aficionades, amateurs i professionals, que des de principis del s. XX i fins als anys 80 han tingut una pràctica constant o esporàdica amb la fotografia.
Quan l’invent de la fotografia es fa públic l’any 1839, es presenta com una tecnologia aplicable a molts camps i accessible a tothom, homes i dones. Tanmateix, la pràctica fotogràfica de seguida es va inserir en unes esferes de gènere que marcaven i diferenciaven els espais i activitats propis d’allò que es definia com a masculí i femení. Aquestes esferes depenien de diverses variables com són el país, l’àmbit socioeconòmic o el tipus de gènere fotogràfic. Unes variables que, amb el pas del temps, van anar canviant.
Aquesta exposició proposa una anàlisi de la relació que s’ha establert, des de 1900 fins als anys vuitanta, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample. Dividida en tres àmbits –Fotografiant la família i els amics, L’amateur i les aspiracions cíviques i estètiques i La fotografia com a professió–, la mostra ofereix un ventall d’exemples per comprendre alguns dels discursos que històricament han mediat entre les codificacions de gènere i els diferents gèneres fotogràfics.
Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d’una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d’excepció o de geni que el present recupera de l’oblit.
Així doncs, volem reivindicar una mirada que contempli l’impacte general de la fotografia en la societat i superar la jerarquia tant dels gèneres sexuals com dels gèneres fotogràfics que ha condicionat la història de la fotografia, prioritzant les pràctiques masculines i els gèneres fotogràfics artístic i periodístic.
Exposición. 17 dic de 2024 - 16 mar de 2025 / Museo Picasso Málaga / Málaga, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España