Inicio » Agenda de Arte

Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques

Exposición / Centre Cultural La Casa Elizalde / Valencia, 302 / Barcelona, España
Ver mapa


Cuándo:
12 sep de 2019 - 25 oct de 2019

Inauguración:
12 sep de 2019

Horario:
de lunes a viernes de 10 a 13 h. y de 16 a 21 h. Sábado de 10 a 13 h. y de 16 a 20 h. (Sábados de verano, cerrado por la tarde)

Comisariada por:
Lourdes Delgado, Núria F. Rius

Organizada por:
Centre Cultural La Casa Elizalde
Etiquetas
Blanco y Negro  Blanco y Negro en Barcelona  Fotografía  Fotografía en Barcelona  Fotografía analógica  Fotografía analógica en Barcelona 

       


Descripción de la Exposición

“Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques” proposa un apropament i una anàlisi de la relació que s’ha establert, des del 1900 fins als anys 80, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample. La mostra ofereix un ventall d’exemples amb què comprendre alguns dels discursos que històricament han mediat entre les codificacions de gènere i les dels gèneres fotogràfics. Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d’una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d’excepció o de geni que el present recupera de l’oblit. L’exposició “Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques” proposa una mirada a fotografies fetes per dones vinculades amb l’Eixample: aficionades, amateurs i professionals, que des de principis del s. XX i fins als anys 80 han tingut una pràctica constant o esporàdica amb la fotografia. Quan l’invent de la fotografia es fa públic l’any 1839, es presenta com una tecnologia aplicable a molts camps i accessible a tothom, homes i dones. Tanmateix, la pràctica fotogràfica de seguida es va inserir en unes esferes de gènere que marcaven i diferenciaven els espais i activitats propis d’allò que es definia com a masculí i femení. Aquestes esferes depenien de diverses variables com són el país, l’àmbit socioeconòmic o el tipus de gènere fotogràfic. Unes variables que, amb el pas del temps, van anar canviant. Aquesta exposició proposa una anàlisi de la relació que s’ha establert, des de 1900 fins als anys vuitanta, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample. Dividida en tres àmbits –Fotografiant la família i els amics, L’amateur i les aspiracions cíviques i estètiques i La fotografia com a professió–, la mostra ofereix un ventall d’exemples per comprendre alguns dels discursos que històricament han mediat entre les codificacions de gènere i els diferents gèneres fotogràfics. Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d’una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d’excepció o de geni que el present recupera de l’oblit. Així doncs, volem reivindicar una mirada que contempli l’impacte general de la fotografia en la societat i superar la jerarquia tant dels gèneres sexuals com dels gèneres fotogràfics que ha condicionat la història de la fotografia, prioritzant les pràctiques masculines i els gèneres fotogràfics artístic i periodístic.


Imágenes de la Exposición
Fons Àngels Calafell (1962) — Cortesía de La Casa Elizalde

Entrada actualizada el el 24 jul de 2019

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?
Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor.
ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.
Recomendaciones ARTEINFORMADO

Premio. 09 oct de 2024 - 06 nov de 2024 / Madrid, España

Santander Emplea Cultura - 11 edición

Ver premios propuestos en España

Exposición. 31 oct de 2024 - 09 feb de 2025 / Artium - Centro Museo Vasco de Arte Contemporáneo / Vitoria-Gasteiz, Álava, España

Joxerra Melguizo. Rrefugios-diarios (lerro galduak)

Ver exposiciones propuestas en España

Formación. 16 nov de 2024 - 17 nov de 2024 / Bizkaia Aretoa / Bilbao, Vizcaya, España

La mirada feminista. Perspectivas feministas en las producciones artísticas y las teorías del arte

Ver cursos propuestos en España