Descripción de la Exposición
Les sales 18 i 19 del Castell de Montjuïc presenten «Sota la llum del mar», un assaig fotogràfic de la fotògrafa Espe Pons realitzat durant l’any 2019. L’exposició pretén dignificar les víctimes de la Guerra Civil Espanyola i de la post-guerra, a través de la història de Tomàs Pons Albesa, el germà petit del seu avi.
L’obra és fruit d’un treball d’investigació de l’artista, que a partir d’unes cartes d’en Tomàs, investiga la seva història i la de tots aquells que la van compartir.
Es tracta d’un recorregut visual per les localitzacions per on va passar els últims moments Tomàs Pons Albesa que va lluitar en el bàndol republicà durant la Guerra Civil i va ser afusellat als 31 anys al Camp de la Bota, a Barcelona el 1941. Reconstrueix la història a través de fotografies que evoquen un passat present en el paisatge i que mostren també les seves llums i ombres, per convidar el visitant a recordar.
Sota la llum del Mar
«Sota la llum del mar» és una exposició fotogràfica de la fotògrafa barcelonina Espe Pons. El títol fa referència al Camp de la Bota, on les víctimes del franquisme eren afusellades en un parapet a peu de platja que actualment ha quedat sota el mar.
D’una banda, s’hi presenten imatges de gran format entre les que es pot veure el Camp de la Bota o el Fossar de la Pedrera a Barcelona, o el poble de Rodén, a Saragossa, on encara es poden veure els vestigis de la guerra.
En dos espais més tancats i amb una important càrrega emocional, l’artista presenta imatges de la cel·la on va estar el Tomàs a la presó Model de Barcelona i del refugi antiaeri 307 del Poble Sec.
Les fotografies de la mostra estan acompanyades de textos que Vicenç Altaió, poeta, assagista i crític d’art i Cynthia Young, Conservadora del Robert Capa Archive a l’International Center of Photography de Nova York, van crear pel catàleg Sota la llum del mar de l’exposició que es va fer al Museu Palau Solterra de la Fundació Vila Casas (juliol-novembre 2020).
«Sota la llum del mar» s’ha exposat a Madrid, Tenerife, Belgrad, La Jonquera, i ara finalment es pot veure a Barcelona, la ciutat d’on és la comissària i autora de l’exposició Espe Pons, i d’on era el germà petit del seu avi, Tomàs Pons Albesa.
Recuperació de la memòria històrica
«Sota la llum del mar» és un assaig fotogràfic que recorre la vida de Tomàs Pons, la mostra però, no pretén ser un treball biogràfic d’en Tomàs, sinó una obra que pretén dignificar totes les víctimes de la guerra i post-guerra Civil Espanyola.
En Tomàs era membre del PSUC i Secretari General del Socors Roig Internacional. En esclatar la guerra va anar al front a Madrid i Terol, i finalment va tornar a Barcelona.
L’any 1940, la policia franquista va reunir 52 membres del PSUC i els hi va fer un sumaríssim de guerra. Alguns d’ells van ser empresonats a la presó Model de Barcelona durant un llarg període de temps i altres, com va ser el cas d’en Tomàs, van ser empresonats i posteriorment afusellats al Camp de la Bota per posteriorment ser enterrats a la fossa comú del Fossar de la Pedrera de Montjuïc.
Amb el seu treball Espe Pons vol contribuir a visibilitzar aquests fets i perpetuar la memòria històrica i el record d’un passat no tan llunyà. «Sota la llum del mar» explica la història a les futures generacions per tal de que puguin conèixer i entendre el que va passar durant el franquisme.
Espe Pons inicia el procés d’investigació que ha culminat amb l’exposició arran d’unes cartes de la família i la recerca en diferents arxius tan nacionals com catalans. Arran de la recerca comença a fotografiar els espais tenint clar que vol dir en cada imatge.
Comença la recerca a l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu Tribunal Militar Tercero, on va trobar el Sumaríssim de Guerra, document clau del treball d’investigació. També obté informació a l’Arxiu de Salamanca, als Socors Roig Internacional, i a altres arxius que l’ajuden a completar la informació.
La cobertura fotogràfica de la Guerra Civil Espanyola, que van documentar fotògrafs internacionals com en Robert Capa, Gerda Taro i David Seymour Chim és també molt important per a l’artista Espe Pons. És així com es posa en contacte amb l’International Center of Photography de Nova York per parlar amb la Cynthia Young Conservadora de l’Arxiu, que s’interessa pel treball i redacta un text que es pot llegir a l’exposició.
Espe Pons
La fotògrafa Espe Pons és l’artista que hi ha al darrere de «Sota la llum del mar». El nucli principal del seu treball és la memòria i el paisatge. La construcció dels seus projectes es basa sovint en una certa poètica visual plena de silencis. En altres casos, situa la fotografia al límit del propi mitjà, fent evidents les seves convencions.
Durant els primers anys de la seva carrera el seu treball es basava en el paisatge interior i la memòria personal, però amb el pas del temps l’obra s’ha anat fent més complexa, incorporant elements de reflexió històrica i social. Es en els últims treballs, «Portraits», «Sota la llum del mar» i «Terra», on es fa palesa una mirada més critica i compromesa.
Exposición. 01 jul de 2021 - 12 sep de 2021 / Castillo de Montjuïc / Barcelona, España
Exposición. 19 nov de 2024 - 02 mar de 2025 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España
Formación. 23 nov de 2024 - 29 nov de 2024 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España