Inicio » Agenda de Arte

Saltamartins

Exposición / Museu del Joguet de Catalunya / Figueres / Hotel París. c/ Sant Pere, 1 / Figueres, Girona, España
Ver mapa


Cuándo:
01 dic de 2012 - 06 ene de 2013

Inauguración:
01 dic de 2012

Organizada por:
Museu del Joguet de Catalunya / Figueres

       


Descripción de la Exposición

Fotografías de Jordi Puig. Texto de Narcís Comadira.

-------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Des que els homes i les dones ens vam posar drets -abans anavem a quatre grapes- ens fa por perdre l'estabilitat. Els nens cauen i els vells cauen. Els nens s'aixequen perque encara no han arribat a la seva condicio adulta, son tendres i no es fan res, son caigudes progressives. Cada vegada cauran menys. Als vells els costa molt d'aixecar-se i a vegades es trenquen algun os, el femur, per exemple. Les caigudes dels vells son regressives. Son simptomes del final de l'edat adulta, cada vegada cauran mes. Els homes i les dones sempre hem volgut mantenirnos drets. Es una perfeccio adquirida, una superacio de l'estat animal i ens agrada mantenir-la.

 

Els joguets son un mostrari de les deries humanes. Els nens, abans -ara juguen amb maquines electroniques-, jugaven amb objectes del seu desig i de les seves obsessions. Soldats, pistoles, cavalls, cotxes... i saltamartins. Un saltamarti es el joguet de l'obsessio per mantenir-se dret, per no caure. I es un simbol de l'estabilitat. Tu el pots posar gairebe ajagut, tocant a terra, i ell es redreca, oscil?la, va d'un costat a l'altre, pero acaba per quedar-se quiet en posicio vertical.

 

Segurament que els nens no saben per que el ninotet que tomben torna a aixecar-se. No saben que un saltamarti te un pes a dins que, per la forca de la gravetat, el torna a posar dret. Aquest pes es important. Es el tot del saltamarti. I si prenem els saltamartins com a metafora de la condicio humana, aquest pes interior es la metafora de les nostres conviccions i dels nostres valors. Conviccions i valors son allo que ens redreca, son allo que ens mante drets quan van maldades.

 

Els saltamartins acostumen a tenir una figura una mica caricaturesca, fins i tot ridicula. Els homes i les dones, abocats a la nostra inestabilitat congenita, tambe. Son una bona llico. Homes i dones som poqueta cosa, pero si tenim un pes interior consistent, ens mantenim drets, amb tossuderia. Per alguna cosa, d'un saltamarti se'n diu tambe un tossut.

 


Imágenes de la Exposición
Jordi Puig

Entrada actualizada el el 26 may de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?
Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor.
ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.
Recomendaciones ARTEINFORMADO

Premio. 09 oct de 2024 - 06 nov de 2024 / Madrid, España

Santander Emplea Cultura - 11 edición

Ver premios propuestos en España

Exposición. 09 oct de 2024 - 10 mar de 2025 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Esperpento. Arte popular y revolución estética

Ver exposiciones propuestas en España

Formación. 15 oct de 2024 - 30 jun de 2024 / Museo Nacional Thyssen-Bornemisza / Madrid, España

Organismo I Art in Applied Critical Ecologies

Ver cursos propuestos en España