Descripción del Premio
Arts visuals
El jurat, format per Rafel G.Bianchi, Àlex Mitrani, Joana Roda, Txuma Sánchez i Clàudia Rius acorda per unanimitat atorgar el premi d’arts visuals a Kao Malo Vode Na Dlanu (Com una mica d'aigua al palmell de la mà) un projecte de Mireia Sallarès sobre I’amor a Sèrbia, per haver dut a terme una investigació pluridisciplinar que posa I’accent en els afectes com a forma de reflexionar i defensar un activisme sobre les relacions interpersonals i de poder.
Categoria d'Educació
El jurat dels Premis Ciutat de Barcelona 2019, en l’apartat Educació, ha premiat l’exposició Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, que va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona del 19 de juliol de 2018 al 26 de maig de 2019, comissariada pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal i coproduïda pel Museu Marítim de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. L’exposició està disponible en línia a l’enllaç: https://my.matterport.com/show/?m=P8CXXvRiC6R
El jurat, integrat per Francina Martí, Eulàlia Esclapés Turró, Fathia Benhammou Lachiri, Carolina de Britos i Jordi Calvet Solanes, ha acordat per majoria atorgar aquest premi destacant “I'enfocament educatiu i original que fa en recuperar el patrimoni pedagògic silenciat; perquè estableix un diàleg entre el passat i el present, i perquè mostra els valors de l'escola democràtica, en un moment que s'estan qüestionant i necessitem tenir-los presents”.
L’exposició recreava l’ambient d’una escola republicana l’any 1934 a Bañuelos de Bureba (Burgos), a partir d’uns llibrets realitzats pels alumnes, conservats per la família Benaiges. La mostra incloïa fotografies, cartes de l’època, mobiliari i documentació diversa que permetia als visitants imaginar l’ambient dels anys trenta del segle XX i, en especial, de l’escola rural.
La mostra permetia conèixer la pedagogia renovadora que impartia Antoni Benaiges, mestre nascut a Mont-roig del Camp, basada en les teories del pedagog francès Célestin Freinet (1896-1966), orientades a «donar la paraula a l’infant» i on la impremta era un instrument per a l’aprenentatge i la socialització imprescindible. Aquesta metodologia fomentava l’experimentació i la implicació de l’alumnat en el procés d’aprenentatge. L’any 1936 el mestre els va prometre que els duria a la seva casa familiar de Mont-roig del Camp perquè coneguessin el mar, però l’esclat de la guerra civil i la detenció, tortura i assassinat del mestre Benaiges per part del front nacional va estroncar aquella promesa. Benaiges fou enterrat en una fossa comú, i encara no s’han localitzat les seves restes.
Diverses entitats, col·lectius, veïns i antics alumnes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, historiadors, antropòlegs, periodistes i fotògrafs, han col·laborat en la recuperació de la memòria històrica del mestre Antoni Benaiges, especialment en el marc de l’exhumació de la fossa comú “La Pedraja” a Villafranca Montes de Oca (Burgos). En relació a aquesta història s’han publicat diversos treballs: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar. Desterrant el silenci, amb textos de F.Escribano, F.Ferrándiz i Q.Solé; investigació i fotografies de S.Bernal (2012, Blume, Mirmanda, Ventall); El mar serà... de S.Gertrúdix i S.Bernal (2018, Ed. Gregal); Exposició fotogràfica Desterrant el silenci (2011, S. Bernal); El Retratista, Documental, 53 min. 2013. A.Bougleux i S.Bernal.
Exposición. 17 dic de 2024 - 16 mar de 2025 / Museo Picasso Málaga / Málaga, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España