Descripción del Premio
L’artista Fina Miralles i el galerista Artur Ramon Picas rebran els Premis Honorífics – Fundació Banc Sabadell a la trajectòria, durant la catorzena edició dels Premis GAC, que se celebrarà el 28 de juny vinent en un format híbrid, organitzats per Galeries d’Art de Catalunya (GAC) i l’associació Art Barcelona, en un comitè presidit pel galerista Benito Padilla. Els Premis GAC són la cita més rellevant del món del galerisme a Catalunya i un dels esdeveniments de major prestigi de l’univers nacional de l’art.
Fina Miralles (Sabadell, 1950) és una de les artistes conceptuals més destacades a Catalunya, des que va iniciar la seva trajectòria creativa fa cinquanta anys. Llicenciada en Belles Arts, va ser pionera en la introducció de tendències com el land art o el body art, que va aplicar al gènere femení i a la cultura popular catalana. Amb una obra estretament vinculada (i emmarcada) a la natura, posa l’accent en la matèria com a essència creativa. Les seves creacions transiten per diverses expressions: muntatges, pintura, dibuix, vídeo o escriptura.
Ha protagonitzat exposicions individuals al Macba, la Fundació Joan Miró, el Museu d’Art de Sabadell o la Sala Metrònom, a més d’una una llarga llista de galeries. L’any 1994, després de diverses etapes per França i Sudamèrica, va donar tota la seva obra i arxius al Museu d’Art de Sabadell. El 2018 va rebre el Premi Nacional d’Arts Visuals, dins dels Premis Nacionals de Cultura, que lliura el CoNCA. Forma part dels col·lectius Corpologia, la Muga Caula, Ocells al cap i S’aranella.
Artur Ramon Picas (Barcelona, 1941) és antiquari i galerista amb més seixanta anys de trajectòria. Fill i net de galeristes –i pare de galeristes–, va estudiar Arquitectura Tècnica i va començar a treballar com a antiquari de ben jove al negoci familiar, al carrer de la Palla de Barcelona. Als anys 70 va assumir-ne la direcció i va implantar una línia en la que convivien l’orientació contemporània, amb l’art modern i els clàssics, que encara avui es manté com un signe d’identitat de la galeria.
Com a antiquari i galerista ha organitzat més de 200 exposicions d’artistes de diferents perfils, èpoques i estils, a més de col·lectives de diversos períodes de la Història de l’Art. Ha comissariat exposicions de Manolo Hugué (a Madrid, el 1997, i a Barcelona, el 2003) i ha col·laborat en préstecs d’obres al MNAC, Museu del Prado, Fundació Mapfre, Fundació Vila Casas, Fundació Godia i Museu Frederic Marès, entre molts altres.
Ha estat president del Gremi d’Antiquaris de Catalunya (1977-78) i vicepresident d’Aproarte (1989-94). L’any 1988 va ser guardonat amb el premi ACCA, el 2014 va ser nomenat acadèmic d’honor a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i el 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi.
El president del comitè organitzador dels Premis GAC, Benito Padilla –director d’Imaginart Gallery i de la col·lecció Censured–, ha valorat la concessió dels dos premis trajectòria com “un reconeixement necessari a dues figures absolutament rellevants del panorama artístic en la Catalunya dels últims 50 anys”. Padilla ha subratllat que “Artur Ramon ha sabut adaptar-se, tot i les diverses conjuntures i adversitats, a la contemporaneïtat, sense renunciar ni als seus orígens, ni a la qualitat de la seva proposta. Ha treballat amb un concepte ecumènic de l'art sense renunciar a les essències locals i de país”.
Paral·lelament, el president del comitè organitzador dels Premis GAC ha qualificat Fina Miralles com “una de les artistes més destacades en el conjunt de l’Estat espanyol, que va posicionar la seva creativitat contra la dictadura de Franco i ha sabut trencar els límits de les convencions artístiques des d’una actitud sempre coherent i fidel al batec de la natura”. Padilla ha destacat, en aquest sentit, “la multiplicitat de suports i formats en els quals ha desenvolupat la seva obra sota un mateix discurs: des de la pintura fins el vídeo passant per l’escriptura o les instal·lacions”.
Premis GAC 2021. La catorzena edició dels Premis GAC se celebrarà dilluns 28 de juny a les 19 h a la Llibreria Ona de Barcelona. Serà un format híbrid, que contempla la realització de la gala de lliurament de premis, però amb l’assistència de públic limitada als homenatjats i a les institucions. La cerimònia serà retransmesa en directe a través de YouTube i les xarxes socials.
A més dels premis a una trajectòria artística i a una trajectòria com a galerista –tots dos patrocinats per la Fundació Banc Sabadell–, els Premis GAC distingiran les següents categories: al col·leccionisme, a la crítica, al mitjà de comunicació, al comissariat, a la millor programació en galeria, a la millor exposició històrica en galeria, a l’artista per millor exposició en galeria i a l’artista emergent per la millor exposició en galeria.
El jurat dels Premis GAC 2021 està integrat per l’artista Rafel G. Bianchi, la col·leccionista Roser Figueras, la comissària Helena Tatay, el crític d’art Josep Casamartina i la periodista i crítica Montse Frisach.
Els Premis GAC 2021, organitzats per Galeries d’Art Catalunya (GAC) i Art Barcelona, reben el suport institucional de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), el Consorci de Comerç, Artesania i Moda, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la Diputació de Barcelona, la Fundació Banc Sabadell i la Col·lecció DKV. També compta amb la col·laboració de la Llibreria Ona i Miguel Díaz – comunicación audiovisual.
Creación, 12 jul de 2021
Conoce a los nuevos premiados ARCOmadrid, Generación, Iniciarte, GAC al Coleccionismo y más
Por Gustavo Pérez Diez
La Comunidad de Madrid, Veepee, Cervezas Alhambra, Illy, Beep o Lexus son las instituciones y empresas que han vuelto a demostrar su compromiso con la creación artística en esta edición ...
Ver los 12 eventos relacionados
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España