Descripción de la Exposición
L’exposició Pregon desig, que reuneix obra original provinent del taller de l’artista dels darrers anys, és un homenatge de Miquel Barceló a Josep Palau i Fabre en el centenari del naixement del poeta.
Miquel Barceló (Felanitx, 1957) és un dels artistes contemporanis que més valorà Josep Palau i Fabre. Un dels somnis del poeta va ser poder dedicar una exposició temporal a Miquel Barceló a les sales de la seva Fundació ja que admirava profundament l’obra de l’artista mallorquí. Malauradament, aquest desig no es va poder materialitzar en vida del poeta. És per això que vam proposar a l’artista de realitzar el logotip de l’Any Palau i Fabre i de poder realitzar una exposició de la seva obra a la Fundació Palau. Amb gran generositat i d’una manera desinteressada, doncs, Miquel Barceló ha realitzat el logotip de la commemoració i col·labora enguany en la celebració cedint 68 peces per a l’exposició Pregon desig: Miquel Barceló a Josep Palau i Fabre, que han estat triades personalment per l’artista i que són de la seva col·lecció particular.
Les peces que composen aquest ben rebut homenatge són gravats, aquarel·les i obres realitzades amb tècniques mixtes, que es divideixen en diversos àmbits: peixos i pops, gravats amb termites, dibuixos per a brodats, sèrie eròtica, dibuixos africans, retrats i autoretrats. Són obres de cronologia diversa que comprenen des del 1999 fins a l’actualitat, com és el cas d’un quadern de treball realitzat entre Bangkok, Índia i París.
Completen el conjunt de peces el quadern on hi ha l’aquarel·la que ha servit com a logotip de l’Any Palau i Fabre i l’aquarel·la “Els Grius”, amb la il·lustració del Cant 29 del Purgatori de la Divina comèdia de Dante. Peça dedicada a Josep Palau i Fabre i que forma part del fons d’art de la Fundació Palau.
El 24 de febrer del 2005 Josep Palau i Fabre va ser investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears. El poeta viatjà a Mallorca per rebre la distinció i aprofità l’ocasió per visitar Miquel Barceló. D’aquella trobada sorgí una relació d’amistat i d’admiració entre el pintor i l’escriptor. Poc després, Miquel Barceló regalà i dedicà a Palau aquest dibuix original d’un dels estudis per a la seva edició il·lustrada de la Divina comèdia de Dante, publicada per Galàxia Gutenberg. Josep Palau i Fabre havia publicat l’article “Sang i fetge” (AVUI, dates) d’elogi d’aquesta edició.
L’exposició s’obre amb un petit text que Miquel Barceló va escriure el 2005 després de la seva trobada amb el poeta:
“De molts anys coneixíem l’amic de Picasso, el company de bauxes i l’apòstol… Quan va visitar-me a Mallorca, a Artà, Palau ja tenia més de 90 anys. Feia molt fred. Després de mirar molt les peces d’argila crua, algú va proposar un porro-canuto, spinello, de maria. En Palau, tot fumant i amb tota naturalitat va fer-nos saber que era la seva primera experiència amb aquesta droga i d’aquí passàrem a parlar d’Artaud que també havia conegut bé… Uns anys després vaig llegir la seva poesia; admirable, nova, fresca i tan jove d’aquest quasi centenari amic.”
L’exposició ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Banc de Sabadell i a la complicitat de l’editor Joan Tarrida.
Exposición. 17 dic de 2024 - 16 mar de 2025 / Museo Picasso Málaga / Málaga, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España