Descripción de la Exposición
En el marc de l’exposició “Oriol Vilanova. Diumenge”, vigent fins el 28 de maig de 2017, la Fundació Antoni Tàpies ofereix un cicle de tres obres teatrals escrites pel creador manresà en col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya i l’Institut del Teatre. Es tracta de la performance “Paraules prestades” (2016), interpretada pel col·leccionista d’art Han Nefkens, i de les peces teatrals “Adéu” y “H” (2017), dirigides per Xavier Albertí en sessió doble. El cicle es desenvoluparà íntegrament a la Fundació Antoni Tàpies i és possible adquirir un abonament conjunt per gaudir de totes les actuacions.
Les performances i textos teatrals d’Oriol Vilanova constitueixen una meditada ironia sobre l’obsolescència, l’anacronisme, la sospita de frau i la delirant compulsió que afecta tota forma de col·leccionisme, de la qual ell mateix n’és víctima. Els mercats de puces no només són una extraordinària font d’imatges que l’artista recupera, sinó que ofereix un repertori dramàtic de veus, gestos i economies. Al llarg de l’exposició s’han programat noves performances, textos teatrals i una peça inèdita. Totes tres tindran lloc a la Fundació Antoni Tàpies.
A “Paraules prestades”, que es representarà dimecres 5 d’abril del 2017 a les 19.00 h, un col·leccionista, paper interpretat pel mecenes d’art holandès resident a Barcelona, Han Nefkens, declara amor incondicional a la seva col·lecció i constata la felicitat que li produeix. Seran paraules sinceres i conegudes que emfatitzen la cega i de vegades dolorosa intensitat dels sentiments que l’uneixen a la seva col·lecció, objecte per objecte. Hans Nefkens és impulsor de la Fundació Han Nefkens, entitat que treballa per donar suport a la creació d’art contemporani i facilitar l’intercanvi d’experiències artístiques a Barcelona. D’altra banda, la sessió doble que tindrà lloc els dies dijous 18 i divendres 19 de maig de 2017, a les 19 h. ofereix dues obres parateatrals al voltant de la ruïna: “Adéu”, sobre la ruïna del museu i “H”, sobre la ruïna del llenguatge.
Igualment, la Fundació Antoni Tàpies, formarà part del cicle “Epicentre Brossa”, amb la representació de l’obra “El barber d’en Brossa”, un diàleg desimbolt entre Josep Vilaseca, barber de Joan Brossa, i Carles Guerra, director de la Fundació Antoni Tàpies, mentre dura un tall de cabell. L’obra, serà interpretada al Magatzem del Teatre Nacional de Catalunya els dies dimarts 16 i dimecres 17 del maig del 2017 a les 19.00 h. De manera paral·lela, l’exposició “Antoni Tàpies. Objectes” inclou una sèrie de vuit notes manuscrites de Joan Brossa adreçades a la seva companya, Pepa Llopis. Són encàrrecs, notificacions i recordatoris escrits en trosets de paper que pertanyen a l’àmbit domèstic, i que estan repartits en l’espai expositiu de la Fundació.
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España