Descripción de la Exposición
Mostra itinerant realitzada amb una finalitat didàctica que fa un recorregut per la vida i l'obra de l'artista Olga Sacharoff, i que fa èmfasi en la relació que va mantenir la pintora amb el barri i els seus habitants. L’exposició té un plantejament itinerant i visitarà diferents centres cívics i altres espais de Catalunya, tant durant l’Any Sacharoff com posteriorment.
----------------------
El Departament de Cultura de la Generalitat dóna el tret de sortida als actes commemoratius de l’Any Sacharoff, per donar a conèixer, en el 50è aniversari de la seva mort, l’obra i la personalitat artística de la pintora Olga Sacharoff -nascuda a Georgia, però fortament arrelada a Catalunya- poc coneguda i reconeguda a casa nostra. La pintora va ser una figura destacada de les avantguardes del segle passat i va establir forts lligams amb l’art català dels anys 40 i 50, i amb els cercles artístics i intel·lectuals de la postguerra.
L’Any Sacharoff està comissariat per Elina Norandi i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya – Xarxa de Museus d’Art, la Universitat de Barcelona, i l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja.
El Departament de Cultura ha creat un web dedicat a la seva commemoració: anyolgasacharoff.cat, on es pot trobar la programació permanentment actualitzada, així com informació sobre la pintora, imatges de la seva obra i d’altres recursos informatius i didàctics.
Barcelona i Girona, ciutats on la pintora va establir forts lligams, centraran els actes commemoratius de l’Any Sacharoff i acolliran una trentena d’activitats, entre exposicions, xerrades, conferències, clubs de lectura per divulgar la importància de la seva obra.
La primera activitat tindrà lloc demà, 7 d’octubre, a les 19 hores, a l’Espai Putxet amb la inauguració de l’exposició didàctica “Olga Sacharoff, una artista russa al Putxet”, i una conferència a càrrec de la comissària Elina Norandi.
El barri del Putxet de Barcelona va ser el lloc de residència d’Olga Sacharoff des de 1940 fins a la seva mort, l’any 1967, tot i que ja hi havia passat temporades anteriorment. Sacharoff va fer d'aquest barri una de les fonts d'inspiració de la seva pintura, a més de convertir la seva llar del carrer Manacor en un dels centres de reunió dels intel·lectuals i artistes més destacats de la Barcelona de postguerra.
La mostra farà un recorregut per la vida i l'obra de l'artista, i la seva relació amb el barri i els seus habitants. De caràcter itinerant, la mostra es podrà visitar fins el 30 de novembre a l’Espai Putxet, i desprès visitarà diferents centres cívics i altres espais de Catalunya.
Entre els actes de l’Any Sacharoff, destaca la col·locació d’una placa a la casa on va viure. També hi ha programada una exposició a l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, un cicle de conferències a la Universitat de Barcelona o un acte rememoratiu al Museu de Montserrat, entre d’altres activitats.
La exposició central de la commemoració de l’Any Sacharoff s’inaugurarà el 25 de novembre al Museu d’Art de Girona. La mostra reunirà pintures, dibuixos, objectes i documents de l’artista en un recorregut al llarg de la seva vida. Reunirà aproximadament unes 70 pintures originals, que procedeixen de museus, institucions i col·leccions particulars, algunes d’elles mai exposades a Catalunya. També s’organitzaran una sèrie d’activitats, com visites comentades, visites dinamitzades per a escolars, tallers familiars i taula rodones.
La pintora va passar molts estius a la localitat de Tossa de Mar, on va exposar i va participar en la seva vida social i cultural. El Museu Municipal de Tossa de Mar va acollir el passat 9 de setembre activitats entorn a la seva figura.
L’artista Olga Sacharoff
Olga Sacharoff va néixer a Tbilissi (Georgia), es va formar en l’acadèmia de Belles Arts del seu país. En la primera dècada del segle XX es va traslladar a París, on va començar a desenvolupar una pintura emmarcada en el cubisme i el post cubisme, que va exposar en els salons d’avantguarda més importants. En aquest període, va començar a establir una estreta vinculació amb Tossa de Mar, punt de trobada de molts artistes d’avantguarda que, com ella, havien triat Catalunya per refugiar-se de la guerra.
Sacharoff es va establir definitivament a Barcelona l’any 1940. Va formar part dels cercles artístics de la postguerra, i va ser un membre actiu de La Colla, el grup d’artistes i intel·lectuals que es reunien a casa del col·leccionista Francesc Pérez de Olaguer, al qual la pintora va dedicar dues obres. També va retratar el ceramista Josep Llorens Artigas, els escultors Enric Monjo i Maria Llimona, els músics Frederic Mompou, Eduard Toldrà, Francesc Costa i Joan Gilbert Camins, els pintors Domingo Carles, Josep i Gabriel Amat, Antoni Vila Arrufat, Josep Mompou, Rafael Llimona, Otho Lloyd, Antoni Mataró i Josep Puigdengolas, a més d’altres personalitats del món dels negocis i financer.
Sacharoff sempre va demostrar una sòlida formació artística i va desplegar un ample repertori tècnic -no només va utilitzar l’oli sinó també l’aquarel·la, el pastel, el collage o l’aiguafort- en les seves pintures de bodegons, flors, paisatges i escenes quotidianes.
Exposición. 11 dic de 2017 - 29 dic de 2017 / Seu del districte de Sarrià-Sant Gervasi / Barcelona, España
Exposición. 11 dic de 2017 - 29 dic de 2017 / Seu del districte de Sarrià-Sant Gervasi / Barcelona, España
Exposición. 19 nov de 2024 - 02 mar de 2025 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España
Formación. 23 nov de 2024 - 29 nov de 2024 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España