Descripción de la Exposición
Barcelona, 21 de setembre de 2023.- La mostra “Morató Aragonès. La passió tranquil·la (Una trajectòria entre tertúlies)”, primera de les dues exposicions antològiques previstes durant l’Any del Centenari Morató Aragonès (la segona s’inaugurarà a Reus el febrer de 2024), ens descobreix les diferents etapes de l’artista, que va transitar des d’uns inicis marcats per la petjada impressionista i postimpressionista dels seus mestres (Ignasi Mallol, Bonaventura Puig i Perucho o Miquel Villà), a la descoberta i experimentació dels nous llenguatges sorgits de l’herència de l’abstracció i l’informalisme fins arribar a l’assoliment d’un llenguatge de confluència propi.
Morató Aragonès va estar vinculat al Reial Cercle Artístic des dels anys 40 i va ser nomenat Soci de Mèrit de la Institució. Ara, a través de l’acurada selecció de més de 100 obres (olis sobre tela, olis sobre paper, dibuixos i tintes de les diverses etapes creatives) podrem gaudir i entendre un treball caracteritzat per la mestria tècnica en la utilització d’espàtula i pinzell, així com l’evolució cromàtica i d’estil. El fil conductor és la recerca permanent d’un ideal pictòric que transita entre la contundència dels anys 60 i els matisos infinits de la seva darrera etapa. Un viatge insospitat i apassionant marcat per ciutats (Barcelona, Roma, París, Londres) i centenars d’indrets que el pintor anava recorrent a la recerca de temes.
Eminentment paisatgista i excel·lent dibuixant, Morató Aragonès va recórrer amb passió pobles i paisatges d’Espanya, Itàlia, França i Anglaterra, i va saber fer també de les seves figures i escenes de cafès retrats íntims plens de valors pictòrics.
L’artista, que es va establir a la capital catalana l’any 1941 per poder seguir els estudis de Belles Arts, va esdevenir un autèntic senyor de Barcelona, pintant i vivint el paisatges urbans i humans dels diferents barris de la ciutat. El seu recorregut va estar marcat en l’aspecte social per aquest mon excepcional de les tertúlies de cafè, de les que va formar part des de la dècada dels 40 i en les que l’exercici de la pintura es feia evolucionar entre descobertes i polèmiques; sempre, però, amb la companyonia com a premissa. Llocs emblemàtics de la Barcelona del segle XX on es reunien periòdicament els artistes (el Kansas, La Punyalada, el Samoa, La Cova del Drac o l’Escarlata) van ser testimonis d’aquesta manera de fer ciutat avui ja desapareguda.
L’exposició recull de manera excepcional obra dispersa provinent de col·leccions privades (reunida per primera vegada en aquesta exposició) que, juntament amb peces del fons de l’Arxiu Morató Aragonès, ofereixen un testimoni únic sobre l’evolució del pintor i la seva època.
El llibre “Morató Aragonès. La passió tranquil·la”, imprescindible per conèixer l’artista
Concebut com un compendi general i exhaustiu de la biografia, recorregut i aportacions artístiques del pintor reusenc, “Morató Aragonès. La passió tranquil·la” ens presenta els antecedents històrics i familiars que el van empènyer cap el món de l’art, la relació amb els seus mestres a Belles Arts, les trobades i amistat amb altres pintors, els viatges formatius i de descoberta o les seves ciutats i indrets clau. Amb 384 pàgines i 470 reproduccions d’obres (a més dels documents i les fotografies personals) consta d’una primera part escrita per la seva filla i crític d’art M. Elena Morató, una segona part dedicada específicament a la figura, escrita per la historiadora d’art Anna del Valle, i una cloenda amb testimonis de personatges i amics que el van conèixer.
Un llibre de referència imprescindible per endinsar-nos tant en el personatge i la seva creació com en l’època que va viure, formant part d’una generació que, a cavall entre la figuració i les abstraccions, va atorgar una personalitat indiscutible a la creació de la segona meitat de segle XX. L’anàlisi dels crítics s’acompanya del records familiars i del testimoni d’amics i companys de Morató Aragonès.