Descripción de la Exposición
Visibilitzar i reivindicar el paper de les dones artistes. Aquest és l'objectiu de la setena edició del Milestone Project, el principal Festival d'Art Urbà Contemporani del país, que aquest any ret un homenatge a les artistes dones per posar en valor el seu talent artístic i professional. I per aconseguir-ho, ha convidat a tres grans artistes de renom internacional perquè plasmin les seves reivindicacions en forma d'obres d’art de gran format, en diferents espais públics de Girona. Així, Andrea Btoy, Milu Correch i Hyuro desenvoluparan les seves creacions d'art urbà entre l'1 i el 22 de setembre, en tres racons de la ciutat.
"En sis edicions hem convidat molts dels artistes internacionals més reconeguts de l'escena urbana contemporània i fent un repàs de tots els noms, ens vam adonar que hi havia poques artistes dones" reconeixen els directors del Milestone Project, Xevi Masó i Nacho Moltó que van veure clar que aquesta edició s'havia de dedicar "només a elles".
"Volem donar veu a les dones i reivindicar el seu valor artístic i professional. Perquè ho tenen més difícil i sovint es veuen eclipsades pels artistes masculins. Hi volem contribuir per revertir aquesta tendència" indiquen els codirectors que també van proposar a les artistes convidades que aprofitessin les seves obres "per reivindicar i homenatjar les dones".
La primera artista que deixarà una obra de gran format a la ciutat serà la barcelonina Andrea Btoy, entre l'1 i el 9 de setembre. Segons la barcelonina, serà una creació per "retre homenatge a Antònia Adroher per la seva tasca com a mestre, sindicalista al BOC i a la UGT, membre fundadora del POUM i com a símbol cultural a la Memòria Històrica contra el feixisme i la dictadura franquista". I ho farà en una marquesina de fusta al carrer Portalnou.
Tot seguit, l'argentina Milu Correch agafarà el “pinzell” i entre el 10 i el 17 de setembre realitzarà la seva obra urbana en un espai de la ciutat, que el festival revelarà els propers dies. I segons ha avançat l’artista, serà una creació inspirada en una de les protagonistes d'una llegenda de Girona. Aquesta serà la segona vegada que Milu Correch participa al Milestone Project.
I el 15 de setembre Hyuro començarà a deixar la seva empremta en forma d'obra de gran format en un racó de Girona que els organitzadors donaran a conèixer properament. Així, fins al 22 de setembre, qualsevol persona podrà contemplar com desenvolupa el seu particular homenatge a les dones a través d'una creació d'art urbà.
El paper protagonista de les dones també es reflecteix en l'autoria del cartell. L'artista escollida per crear-lo, Marine Philomen Roux, ha realitzat una exclusiva il·lustració inspirada en el polèmic mite de Pandora, la primera dona creada pels Déus, segons la mitologia grega.
En definitiva, quatre exemples de dones que s'han fet un lloc en un món dominat pels artistes homes, i que s'han convertit en artistes de renom internacional. I tres d'elles canviaran la fisonomia d'un espai públic de Girona, per omplir-lo d'art i creativitat que serveixi d'homenatge a totes les dones.
El Milestone Project, el Festival d'Art Urbà Contemporani de Girona, va néixer el 2011 amb l'objectiu de connectar la cultura i la societat, sense prejudicis i a partir de la transformació de l'espai públic. Així, durant sis edicions, ha convidat als principals artistes urbans de l'escena internacional perquè transformessin racons gironins en obres d'art de gran format, deixant imatges icòniques com la Cocollona gegant.
Andrea Btoy - De l'1 al 9 de setembre - Carrer Portalnou
Des del 2002, Andrea Btoy crea stencils i pinta murals, cartells i teles; mostrant sovint dones icones de la cultura pop, disperses als carrers o en galeries de diferents ciutats europees, a l'Argentina, el Marroc o Indonèsia. De formació fotògrafa, la barcelonina va començar a pinter al carrer on va aprendre de l'escena colorista, a trobar espais amb constants transformacions urbanístiques.
L'artista està molt interessada en espais públics i abandonats perquè, segons explica, al carrer "no és només pintar, també implica descobrir, perdre's per espais que aparentin estar fora de les normes o respirin certa llibertat i una reflexió a la memòria". Però, malgrat la quantitat d'obres que ha fet a l'espai urbà, és al seu taller on desenvolupa la seva recerca i on crea els seus stencils i cartells.
La barcelonina també ha treballat en diferents projectes com "Creadors en Residència" de l'ICUB de l'Ajuntament de Barcelona, "12 artistes + 12 escoles" a Castelló i va participar a The Cans Festival, on va col·laborar amb el famós artista Bansky. A més, es pot trobar la seva obra Museu Bundenkunsthalle, de Bonn, a la Tour 13 i és artista de Galerie Itinerrance, a París.
https://www.flickr.com/photos/btoy/
Milu Correch - Del 10 al 17 de Setembre
L’argetina Milu Correch sempre s'ha dedicat a pintar més enllà de les seves activitats principals, i fa uns anys va canviar les petites imatges per metres quadrats. I a través de grans obres d'art a murs i parets, ha viatjat per tot el món transformant les ciutats amb el pinzell i el corró.
Ha pintat les parets de Buenos Aires, d'altres ciutats argentines i ciutats de l'altra banda de l'Atlàntic. El 2017, la web holandesa Street Art Today va triar un dels murals que Milu Correch va pintar a Quilmes (Argentina) com un dels set millors de tot el món.
https://www.milucorrech.com/
Hyuro - del 15 al 22 de setembre
Hyuro (Argentina) va començar la investigació al carrer com a espai de reflexió, d'alliberació de les nostres pors, conflictes i inquietuds que mantenim amb nosaltres mateixos i amb l'entorn on vivim. Un projecte que, segons l'artista, vol "generar un vincle entre la pintura i el públic, contribuint a la recerca del confrontament de l'espectador amb l'obra, despertant d'aquesta manera la curiositat i reactivant el diàleg intern que mantenim amb nosaltres mateixos, amb el que som i el lloc que ocupem al món".
Entre molts temes tractats per Hyuro, destaca la figura de la dona, no només "des de la seva condició de gènere assignat dins d'un món patriarcal", sinó a més, com a subjecte "sotmès a diferents pressions i sobrecàrregues imposades per un sistema capitalista". D'aquesta manera, l'argentina proposa reflexions sobre la identitat tant individual com col·lectiva, qüestionant la llibertat i les condicions dels drets fonamentals i inalienables de la persona.
http://www.hyuro.es/
Marine Philomen Roux - autora del cartell
La francesa Marine Philomen Roux és una artista pluridisciplinària que actua on la creació requereix el seu punt de vista. Tal com ella es defineix és: "dissenyadora de llum a la nit per a músics, il·lustradora, fotògrafa, escriptora de dia i curiosa tot el temps". Està interessada en temes molt diversos com la societat, la música, la cultura, les influències i el caos.
Després d'haver estudiat Història de l'Art i Teatre, va anar a l'escola de Cinema i Audiovisual del nord de França abans de deixar-ho tot. Totalment enamorada de la música, va començar a treballar per ells com a dissenyadora d'àlbums i de llum. Durant aquest temps, va fer gires amb músics francesos i internacionals com Asaf Avidan o Sophie Fam. Actualment treballa per escriure sobre actuacions socials i experimentacions.
http://www.philomen.fr/
Exposición. 01 sep de 2018 - 22 sep de 2018 / Varios espacios de Gerona / Girona, España
Exposición. 19 nov de 2024 - 02 mar de 2025 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España
Formación. 23 nov de 2024 - 29 nov de 2024 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España