Descripción de la Exposición
«Mesures de desajust» és una exposició de Núria Güell que presenta diversos projectes en els quals l’artista estudia minuciosament els aparells de govern del sistema de finances públiques i privades, n’identifica les fissures des d’on infiltrar-s’hi i aprofita l’empara simbòlica i econòmica de la institució art per desenvolupar propostes d’activisme creatiu que desbordin el fet artístic i reverteixin en benefici de la societat.
El títol de la mostra es posiciona en contra de les mesures d’ajust econòmic que el govern espanyol imposa a la població amb l’objectiu de pagar el deute públic de l’estat. El col·lapse del sistema financer, que s’inicià l’any 2008 amb l’esclat de la bombolla immobiliària, conduí l’estat espanyol a sol·licitar un rescat econòmic a la Unió Europea quatre anys més tard: 100.000 milions d’euros que s’invertiren en la seva globalitat a recapitalitzar determinades entitats bancàries en risc de fallida. Aquesta operació de rescat bancari, que implica la utilització de recursos públics i transforma el deute privat en deute públic, ha ocasionat que la població esdevingui cada vegada més i més endeutada mentre els seus drets no cessen de retallar-se o privatitzar-se. El capitalisme, segons Gilles Deleuze i Félix Guattari, «constitueix a tots els homes en subjecte, però uns, els capitalistes, són subjectes d’enunciació, mentre que els altres, els proletaris, són subjectes d’enunciat». Els projectes de Núria Güell proven de capgirar aquesta situació i generar espais d’enunciació des de la col·lectivitat i per a la col·lectivitat que ofereixin resistència crítica a les lògiques imposades pel discurs hegemònic. L’artista analitza les eines que permeten exercir el poder, de la mà de professionals de l’economia i el dret, i s’acull als angles morts que detecta en la legalitat existent per dissenyar complexos plans de desobediència que permetin invertir les relacions de poder i posin en evidència el sistema imperant, el denunciïn i el subverteixin.
Trets enmig del concert. De la distància correcta a la proximitat és un programa d’exposicions al voltant del treball de sis artistes que cerquen generar una mirada crítica sobre la realitat que els envolta, al mateix temps que volen reduir la distància entre ells mateixos i les qüestions que plantegen en els respectius projectes per entrar en escena i, d’una manera o altra, prendre posició mitjançant la seva implicació.
Daniela Ortiz
20.01-22.02.2015
Democracia
03.03-19.04.2015
Núria Güell
12.05-05-07.2015
Frederic Perers
14.07-13.09-2015
Cristina Lucas
22.09-08.11.2015
María Ruido
17.11.2015-10.01.2016
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España