Descripción de la Exposición
MARIA ORIZA (Aranda de Duero 1964)
María Oriza Pérez és una de les grans ceramistes contemporànies de l’estat espanyol, amb una obra de gran personalitat que la fa absolutament única i diferenciada, amb una tècnica molt desenvolupada, tot i que no és gaire coneguda fora dels cercles especialitzats. Oriza resideix i té el seu taller a Madrid. Gairebé mai ha exposat a Catalunya, pel que la seva exposició a Argentona es pot considerar una fita important dins la seva carrera i també un esdeveniment important per al públic català.
L’autora va iniciar la seva trajectòria artística a principis de la dècada dels 90, sempre centrada en l'escultura, començant a treballar amb diversos materials: ferro, formigó, polièster i gres. La seva formació en ceràmica a Madrid, a la dècada dels vuitanta, li va proporcionar la base tècnica per a posteriorment centrar-se en la investigació del mètode, a partir del qual desenvoluparà obres distintives en què la relació del volum amb la superfície ofereix una visió personal de l´escultura.
Ha realitzat onze exposicions individuals i nombroses mostres col·lectives a Espanya, França, Itàlia, Anglaterra, Països Baixos, Japó i Xina. El seu treball ha estat reconegut amb diversos premis i la seva obra ha estat publicada a Espanya, Alemanya, Itàlia, Xina, Estats Units o Xile. El 2007 és nomenada membre de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica.
A la seva presentació a Astarté (Madrid), la galeria que la representa, hi diu: “a la gènesi de la seva obra s’hi troba el buit com a contenidor d’allò immaterial. Això és conseqüència directa de la seva manera d'entendre i construir el volum partint del pla: unint, plegant, corbant, tallant, buscant simetries o asimetries, repeticions, trobades… Totes aquestes accions físiques recalen directament al material definint el fluir de la forma i configurant el llenguatge que descriu el contingut de l'obra, de l'anàlisi del qual es desprenen connotacions simbòliques i metafòriques.”
I afegeix: “Aquest procediment d'aconseguir volum a partir d'un pla ofereix la possibilitat d'omplir de significat el buit que es genera i de percebre amb nitidesa l'energia que flueix entre interior-exterior i en les diferents superfícies de les parets. La intervenció a través del dibuix amb línies, xarxes, retícules o elements reiteratius a la superfície serveix per evidenciar l'estructura formal del volum dotant-lo d'unitat i coherència”.
Exposición. 07 jul de 2023 - 17 sep de 2023 / Museu del Cantir de Argentona / Argentona, Barcelona, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España