Descripción de la Exposición
Barcelona, 6 de novembre de 2023.- LOOP 2023 desplegarà entre el 14 i el 24 de novembre a cinquanta-vuit espais de Barcelona i L’Hospitalet l'agenda de la videocreació contemporània, en la qual presentarà l'obra de cent setze artistes, amb noms de la talla de José Val del Omar, Lotty Rosenfeld, João Pedro Rodrigues o Tao Hui. La proposta inclourà un ampli programa de projeccions, performances i converses i una xarxa de galeries, espais artístics independents i col·lectius que també es vincularan a LOOP en aquesta edició per a enriquir l'agenda amb el programa City Screen.
Durant deu dies, un extens cartell d'exposicions, projeccions i performances construït per trenta-vuit comissaris investigarà temes com la memòria històrica, col·lectiva i personal (‘D’un rastre com un tall’, de Judith Adataberna, Imagen Ensayo, Mar Guerrero, Rio Molinengo i pantea); la crisi dels nostres ecosistemes, causada por l’acció humana (‘Deixar-te córrer’, d’Anna Dot); la reescriptura de la historia de l’art, a través de la visibilització del treball de dones artistes (‘Attuning’, d’Aura Satz); les maneres d'habitar i transformar els espais urbans (‘We Are Here’, de Camila Flores-Fernández); l'impacte de les tecnologies en la nostra quotidianitat (‘La màquina i la flor’, de Pau Faus, i ‘Fancams’, de Ana Esteve Reig) i la reflexió sobre el propi mitjà audiovisual mitjançant pràctiques experimentals (‘Hall Exp Cinema’, de Robert Kroos, Joyce Lainé, Lucie Leszez & Lichun Tseng).
LOOP Fair 2023, la fira del videoart, celebrarà també la seva 21a edició del 21 al 23 de novembre a les habitacions de l'hotel Almanac Barcelona, en el qual també es convocaran conferències i un cicle de reunions professionals.
L'òpera en tres actes de Fito Conesa
El 14 de novembre en el Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet, l'artista visual Fito Conesa, guanyador de la novena edició del Premi de Videocreació, serà l'encarregat d'inaugurar el festival amb la seva peça audiovisual Anòxia. Un preludi constant, un cant a la degeneració del Mediterrani en forma d'òpera en tres actes. A aquesta coproducció dels Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya (ACVic Centre d’Arts Contemporànies; Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona; Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona, M|A|C Mataró Art Contemporani; Mèdol - Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, Centre d’Art la Panera, Lleida; Lo Pati - Centre d’Art Terres de l’Ebre, Amposta; Centre d’Art Tecla Sala, L’Hospitalet de Llobregat), Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP, se sumarà la seva performance site specific Naumaquia coral, acció sonora composta per l'artista amb la cantant Claudia Schneider. Finalment, la DJ La Niña Jacarandá presentarà el seu projecte Sexpiritual, estrenat al Sónar 2023.
Dialogant amb les col·leccions del Picasso i el Frederic Marès
Les instal·lacions Óptica Biónica (1974-1982) de José Val del Omar, al Museu Frederic Marès, i Screen as Display Body (2019) de Tao Hui al Museu Picasso de Barcelona mantindran diàlegs singulars amb les col·leccions pròpies dels dos museus. La primera, una proposta comissariada per la Fundación Ernesto Ventós i Cristina Cremades Carreño, es basa en una de les tècniques experimentals de Val del Omar, l’òptica biònica energètica cicle-tàctil, i se situarà a la Sala de diversions del Museu Frederic Marès, pròxima a les joguines òptiques, amb els quals connecta formal i simbòlicament provocant un diàleg lúdic i experimental.
Screen as Display Body (2019), una instal·lació de l'artista xinès Tao Hui que pertany a la col·lecció Stavros Efremidis, està formada per quatre pantalles LED. Cadascuna d'elles emet un únic color: vermell, blau, verd i blanc, que fan referència al model de color RGB, utilitzat per a l'emissió d'imatges en televisors, en el qual el vermell, el verd i el blau es combinen de diverses maneres per a reproduir una àmplia gamma de colors. Les videoinstal·lacions immersives de Tao Hui, provocatives i reveladores, dobleguen els límits de la ficció i la realitat per a abordar qüestions relacionades amb la cultura i la identitat, permetent que l'espectador s'enfronti a la seva pròpia història, la seva forma de vida o la seva identitat social.
Videocreació documental, de Lisboa a Bogotà
Un altre dels plats forts serà la sisena edició del programa de documentals Comme ça va?, que pren el seu títol de la pel·lícula homònima de Jean-Luc Godard (1978). Tindrà lloc al cinema Zumzeig amb el comissariat de Pascale Cassagnau i Rasha Salti. El 18 de novembre es projectarà Onde fica esta rua? ou Sem antes nem depois (2022), en la qual els cineastes João Pedro Rodrigues i João Rui Guerra da Mata revisiten les localitzacions emblemàtiques i els temes de la pel·lícula fundacional del nou cinema portuguès, Los años verdes, dirigida en 1963 per Paulo Rocha, mentor de Rodrigues. “Els successius estrats geològics, urbanístics i socials de Lisboa, assetjats per la pandèmia que va interrompre el tiroteig, s'estenen davant la nostra càmera, com un improvisat jazz contemporani d'una partitura escrita el 1963”, explica Rodrigues.
El 19 de novembre, LOOP acollirà l'estrena a Catalunya Transfariana (2023), de Joris Lachaise, un documental que narra l'inesperat amor entre una ex treballadora sexual trans i un exguerriller de les FARC en La Picota, una presó d'alta seguretat al sud de Bogotà. La seva unió desembocarà en una improbable aliança solidària entre dues formes de lluita. El provocador documental va arrencar el seu recorregut a la Berlinale i va ser reconegut al Festival de Cinema de Sant Sebastià amb el Premi Sebastiane Latino.
La memòria de Xile en el videoart de Lotty Rosenfeld
Lotty Rosenfeld (1943-2020), adscrita al moviment d'artistes que es va gestar en l'escena xilena posterior al cop d'Estat de l'11 de setembre de 1973, va definir la seva obra com “un advertiment en contra de l'autoritarisme i de l'explotació”. En el marc de la commemoració del 50è aniversari del cop, el 24 de novembre LOOP mostrarà a casa Amèrica de Catalunya Me niego, un programa de sis treballs històrics realitzats en vídeo per l'artista xilena entre el 1979 i el 1989 i comissariat per Alejandra Coz Roselfeld, en el qual està inclòs l'obra fundacional de la seva carrera, Una milla de cruces sobre el pavimento. En la que va ser la seva primera intervenció a l'espai públic, Rosenfeld va creuar una banda blanca sobre les línies intermitents del paviment formant una creu, des de l'Avinguda Los Militares fins a l'Avinguda President Kennedy de Santiago de Chile. Ressaltava així conceptes com a ‘forces armades’ i ‘imperialisme americà’, tots dos responsables del cop militar i la posterior dictadura a Xile. L'acció, realitzada el 1979, ha tingut un llarg recorregut i s'ha dut a terme davant de la Casa Blanca, en la Cinquena Avinguda de Nova York, en el desert d’Atacama i en el Palau de la Revolució de l'Havana, entre altres emblemàtiques localitzacions.
Aura Satz i els referents de la música electroacústica
Els treballs d'Aura Satz, exposats a la Tate Modern i al MoMA, combinen el so amb el cinema, l'escultura i la performance per a expandir la veu a partir de la idea del ventriloquisme. En LOOP 2023 presentarà Attuning, una exposició en el Museu de la Música de Barcelona comissariada per Carolina Jiménez, en la qual l'artista retrata a una sèrie de compositores rellevants en el desenvolupament de la música electroacústica: Oramics: Oramics: Atlantis Anew (2011,7’22’’), concebuda en homenatge a Daphne Oram; Little Doorways to Paths Not Yet Taken, (2016, 7’32’), un perfil intimista de l’estudi de la compositora estatunidenca Laurie Spiegel i Hacer una diagonal con la música (2019, 10’22’’), amb la compositora Beatriz Ferreyra, impulsora, juntament amb Pierre Schaeffer, de la música concreta. Attuning comptarà també amb una sessió d'escolta en la Filmoteca de Catalunya de dues de les seves composicions telefonicosonores: Dial Tone Dron (2014) y Tone Transmissions (2020).
LOOP i Manifesta 15, la Biennal Nòmada Europea
La primera col·laboració de LOOP amb Manifesta 15 Barcelona permetrà projectar el 16 de novembre, a l'antiga seu de l'Editorial Gustavo Gili, One Hundred Steps (2020, 30’), vuitena obra cinematogràfica de Bárbara Wagner i Benjamin de Burca, autors d'una pràctica que hibrida el documental i la ficció amb la interpretació musical per a aprofundir en les capes sociopolítiques, històriques i geogràfiques d'històries ocultes i marginades, des del Brasil fins al Canadà i Alemanya. La seva última pel·lícula, rodada durant la pandèmia i estrenada en la Berlinale, es basa en el cineasta irlandès Bob Quinn. Les seves produccions en la dècada de 1980 van desconstruir l'imaginari eurocèntric hegemònic per a aprofundir en el paper que van exercir les cultures nord-africanes en la formació de la cultura irlandesa. One Hundred Steps va ser realitzat per encàrrec de Manifesta 13 Marsella i el Centre d'Art Contemporani VISUAL. Producció a càrrec de VOLTE i Wagner & de Burca, amb cofinançament del Consell de les Arts d’Irlanda, el Govern Federal de Cultura i Mitjans (BKM), Medienboard Berlin Brandeburgo, la Fundació V-A-C i Ammodo.
ARTISTES FESTIVAL LOOP 2023
Judit Adataberna / Leyli Alakbarova / María Alcaide / Maider Aldasoro / Julián Álvarez / Klitsa Antoniou / José María Avilés / Cecilia Bengolea / Minia Biabiany / Carola Bonfili / Lisa Boostani / Joan Brossa / Erik Bünger / Carolina Caycedo / James Clar / Colectivo Los Ingrávidos / Anne Comet / Fito Conesa / Elena Damiani / Kajsa Dahlberg / Maíra das Neves / Manon de Boer / Benjamín de Burca / José María de Orbe / Sybrig Dokter / Anna Dot / El Pelele / Camilo Echeverri / Ana Esteve Reig / Roxy Farhat / Pau Faus / Camila Flores-Fernández / Barbara Freeman / Nathalie Gabrielsson / Rob Garbutt / Dora García / John Gerard / Gonella Giuseppe / Kalie Granier / João Rui Guerra da Mata / Mar Guerrero / Johanna Gustafsson Fürst / Tao Hui / Saskia Holmkvist / Che-Yu Hsu / Imagen Ensayo / Gianluca Iadema / Nicole Ip / Juana Dolores / Hana Katoba / Paul Kos / Robert Kroos / Angel Kwan / Joris Lachaise / Runo Lagomarsino / La Niña Jacaranda / Joyce Lainé / Lucie Leszez / Cyrus Leung / Carmen Mariscal / Mayra Martell / Bernie Masterson / Enric Maurí / Adrian Melis / Fina Miralles / Rio Molinengo / Robert Monaghan / Sandra Monterroso / Gisle Nataas / Rosalind Nashashibi / Tsz-Kwan Ngai / Phill Niblock / Charlotte Nordgren Sewell / Roman Ondak / Lydia Ourahmane / Claudia Pagès / Mabel Palacín / Masha Pangilinan / pantea / Elisa Pardo Puch / Pere Portabella / Enrique Ramírez / Florencia Ramón / Nathalie Rey / João Pedro Rodrigues / Lotty Rosenfeld / Sergei Rostropovich / María Ruido / Marina Sagona / Beatriz Santiago Muñoz / Aura Satz / Shirin Salehi / Claudia Schneider / Janine Maria Schneider / Laura Skehan / Peter Sköld / Iris Smeds / Ulrika Sparre / Daniel Steegmann Mangrané / Lichun Tseng / Lok-Yi Ty / José Val del Omar / Ana Vaz / M.J. Vela / Victoria Verseau / Oriol Vilapuig / Vivian Vivas / Claudia Vives-Fierro / Mayra vom Brocke / Bárbara Wagner / weecolors / Alva Willemark / Kandis Williams / Simona Žemaitytė / Yinglin Zhou / Claudio Zulian
Exposición. 14 nov de 2023 - 24 nov de 2023 / Varios espacios de Barcelona / Barcelona, España
Exposición. 14 nov de 2023 - 24 nov de 2023 / Varios espacios de Barcelona / Barcelona, España
Exposición. 14 nov de 2023 - 24 nov de 2023 / Varios espacios de Barcelona / Barcelona, España
Ver los 27 eventos relacionados
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España