Descripción de la Exposición
Llum BCN 2024 explora la relació amb l’entorn, les preocupacions mediambientals i l’impacte tecnològic.
La nova edició del festival dedicat a les arts lumíniques tindrà lloc el cap de setmana del 2 al 4 de febrer.
La programació, amb una quarantena de propostes, engloba peces de tretze artistes nacionals i internacionals i d’alumnes de més d’una quinzena d’escoles de disseny i arquitectura.
El col·lectiu britànic UVA, Antoni Arola, Elisa Storelli, Jou Serra, Anna Ridler, Alba G Corral, Gijs Coenen o Sofía Montenegro mostraran els seus treballs en una edició en què s’ha volgut donar major visibilitat a l’obra d’artistes dones.
La relació amb l’entorn, les preocupacions mediambientals i l’impacte de les noves tecnologies són temes molt presents entre les propostes artístiques del festival.
La jornada professional Llum Pro 2024 serà el dissabte 3 de febrer, organitzada en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull i amb la presència de comissaris de festivals europeus d’arts lumíniques.
Llum BCN compta amb la direcció artística de Maria Güell i amb Juliette Bibasse com a curadora internacional convidada
Arriba la 13a edició del Festival Llum BCN
El cap de setmana del 2 al 4 de febrer tindrà lloc una nova edició del festival Llum BCN, que compta amb la direcció artística de Maria Güell Ordis i amb Juliette Bibasse com a curadora internacional convidada. Llum BCN és un festival dedicat a les arts lumíniques consolidat com una de les cites europees del disseny, d'arquitectura, la tecnologia i la il·luminació. Durant els dies de celebració del festival, Barcelona esdevé un experiment col·lectiu de percepció i participació per contemplar, explorar i habitat la ciutat des de perspectives inèdites. Des de Llum BCN, que gaudeix d’una excel·lent acollida per part del públic, es vol afavorir la mobilitat sostenible i l’accessibilitat en tramvia; les instal·lacions artístiques i de les escoles estaran situades a prop de les diverses parades de la línia T4 del Tram per fomentar diversos itineraris a peu i en transport públic que arrencaran des de la zona de Marina (avda. Meridiana) o des del Parc del Centre del Poblenou a l’avda. Diagonal, per afavorir la descentralització del públic.
La pròxima edició del festival oferirà una programació amb prop de quaranta propostes, que inclouen les peces de tretze artistes, tant nacionals com internacionals, i els treballs d’alumnes d’una quinzena d’escoles de disseny i il·luminació de Barcelona.
Els tretze artistes que portaran les seves obres als carrers de la ciutat són:
United Visual Artists - Patterns and Recognitions. Una composició en tres parts de United Visual Artists- DHUB (interior): tríptic inspirat en la música de les esferes amb Silent Symphony, vuit escultures cinètiques que projecten plans giratoris de llum i so per tota la sala; la perspectiva renaixentista amb Vanishing Point, raigs de llum blanca que es projecten des d’un punt de fuga invisible i amb diferents composicions transformen el sentit de la perspectiva; i el pes de les dades en l’era de la informació amb Present Shock, estadístiques presentades a diferents escales temporals i horitzons espacials per desafiar la percepció i revelar així l’estat fluctuant i dinàmic que caracteritza la vida a la Terra. Aquesta instal·lació continuarà en exposició al DHUB fins al 17 de març.
Jou Serra - Range in between - L’Auditori (Llanterna): un dispositiu immersiu, contemplatiu i en moviment que reflexiona sobre les identitats de gènere i posa en dubte el binarisme a través d’una dramatúrgia coreogràfica de contacte entre llum i matèria.
Antoni Arola - Canopée - TNC (Vestíbul): un misteriós umbracle que connecta amb els sentits a través de la llum filtrada pel dosser arbori, les olors humides i botàniques i els sons d’animals que conviuen en un ecosistema que sembla aïllat del temps.
Takk // Mireia Luzárraga + Alejandro Muiño- BioDivHub - Mercat dels Encants: un dispositiu que aprofita el gran volum d’aire disponible d’aquest edifici per generar un artefacte capaç d’estimular la biodiversitat del seu entorn urbà: un escull artificial arbori, és a dir, un ecosistema de caràcter escultòric que convida a la convivència entre flora i fauna.
Caroline Robert & Vincent Morisset - BEING GIANTS - DHUB (façana de la Pl Santiago Pey): els rostres dels visitants i les seves expressions espontànies construiran un gran mural fet d’escenes efímeres i contemplatives amb uns dibuixos monumentals que celebren la imaginació.
Elisa Storelli - Mira el SOL - Mirador Torre Glòries: la Torre Glòries serà il·luminada per un sol virtual durant una jornada marciana. L’edifici es transformarà en un rellotge de sol gegant i la seva pell lluminosa mostrarà el pas del temps en aquest planeta.
Nathalie Mauphroy - Behind the walls - La Casa de les Lletres: espectacle de videomapatge contemplatiu que captiva per la seva senzillesa, però que pertorba deliberadament la mirada de l’espectador amb la imatge d’unes mans, que recorden les d’un gegant captiu, que entren i surten amb delicadesa per finestres i portes, i acaronen suaument la superfície com volent captar amb la punta dels dits l’exterior que les envolta.
Gijs Coenen - Rocking Modules - Museu Can Framis: aquesta obra explora la relació entre art i joc amb un seguit d’escultures o mòduls, cadascun d’ells amb una resposta única al moviment, que alhora funcionen col·lectivament com a parc lúdic. En aquesta sèrie, tothom qui contempla l’obra en forma part i es mou instintivament amb els objectes. La llum aporta una tercera dimensió a aquesta dansa d’éssers humans i objectes, i convida les persones espectadores a participar-hi i a jugar.
Parker Heyl - Jacob's Wall - UPF (Pl Gutemberg): obra d’art cinètic que fa servir dispositius mecànics i aparells electrònics analògics. La peça ha anat acumulant marques i senyals des del 2018, en canvi, els medis digitals no tenen aquests signes tangibles de singularitat i es queden en un espai alternatiu previsible i quantificable. Aquest aspecte és una de les qüestions que critica l’obra de l’autor.
Anna Ridler - Circadian nocturne - Parc del Centre del Poblenou. Espai Voltes: aquesta obra empra algoritmes complexos per explorar formes no humanes de mesurar el temps i presenta animacions generades per intel·ligència artificial de plantes de floració i aroma nocturnes. Uns pètals pictòrics floreixen en un jardí de somni, com rellotges cronobiològics que contrasten amb les estructures mecàniques i digitals que marquen el ritme de les nostres vides actuals, i tot gràcies a una màquina d’alta tecnologia capaç de cronometrar el temps a nivell atòmic.
Joris Strijbos & Nicky Assmann - Parallel Strata - Parc del Poblenou (Pl de la Sardana): una escultura cinètica de llum i so formada per cinc màquines volen sobre el públic i generen un joc dinàmic d’ombres i so i un camp sonor estroboscòpic. L’obra s’inspira en els projectes avantguardistes d’il·luminació del grup alemany ZERO, un moviment artístic que pretenia crear una experiència estètica pura. Aquest projecte explora la relació sinestèsica entre les llums estroboscòpiques giratòries i el so centrant-se en la interacció entre el públic i la composició.
Sofia Montenegro - Mover el viento - Hangar: instal·lació que fa visible l’invisible, composta per llums i sons vinculats a les funcions i les accions de les portes i finestres de l’edifici d’Hangar. Mitjançant un sistema de sensors de moviment, la circulació d’aire que travessa l’edifici, en ser habitat i viscut, es trasllada a una experiència sensorial. D’aquesta manera, la peça és una imatge a temps real d’allò que no percebem habitualment: el corrent d’aire que passa per un espai.
Josep Poblet - Lux Domus - MUHBA Oliva Artés: una arquitectura de llum que vol ser espai de refugi, d’acollida, de silenci, de passeig tranquil i pausat que permet la reflexió mentre la lenta transformació geomètrica de la llum altera per complet la nostra percepció de l’entorn.
Com és habitual, disset escoles de disseny, art i il·luminació de la ciutat també participaran al Llum BCN amb les seves instal·lacions. Estaran situades en els diferents espais adjacents a la resta d’obres dels artistes del Llum BCN. Les escoles són: l’ETSAB - UPC, l’Escola Massana, l’ESDAPC del Campus Deià i del Campus Llotja, la UPC CCCB Màster Disseny i Producció d’Espais, l’ESDi, l’Elisava, l’IED Barcelona, l’IAAC, el LCI Barcelona, l’Institut del Teatre, l’ETSALS La Salle, la BAU, la UPC Master Lighting, la Facultat de Belles Arts de Barcelona (UB), l’EINA i la UIC School of Architectures.
LlumBCN, organitzat per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, compta el patrocini principal de Yamaha, el patrocini oficial de la fira tecnològica ISE, El CCWestfield Glòries i Mirador Torre Glòries, i la col·laboració de BCN Energia. Cinc de les instal·lacions que es podran veure durant el festival s’han elaborat en el marc d’aquest patrocini agrupant-se en l’apartat +Llum:
Yamaha Light Meeting Point - Electric Routes - Plaça de Santiago Pey: es proposa un joc amb les altures i l’entorn de l’esplanada elevada del DHUB en què s’envaeixen els voltants a cotes diferents i es permet al públic observar la instal·lació des de punts i perspectives també diferents. L’obra resultant convida les persones visitants a resseguir una fina estructura en forma de tira led que simula un cable elèctric fulgent a gran escala. Aquest feix de llum dirigeix al públic cap a l’exhibició de Yamaha, en la qual els productes es troben ancorats seguint la topografia orgànica de la instal·lació. La peça ha estat dissenyada per alumnes guanyadors d’un workshop organitzat el passat mes d’octubre per la firma conjuntament amb Llum BCN, l’ICUB i l’edifici MediaTic del Poblenou, amb la participació de 73 alumnes de les escoles universitàries de disseny participants en el festival.
TAKK // Mireia Luzárraga + Alejandro Muiño- Espill: un satèl·lit per al solstici - DHUB (Sostre Vestíbul): una reproducció a mida real d’un satèl·lit de 180 quilos i 5 metres de diàmetre. És una esfera recoberta parcialment per miralls per oferir a la humanitat un estel de Betlem permanent i sostenible, visible de nit des de diversos punts del planeta. Vol ser una reflexió crítica sobre la contaminació lumínica derivada de l’esclat de la il·luminació ornamental nadalenca o la presència creixent al cel de punts lluminosos que corresponen a objectes d’origen humà.
Alba G. Corral - Zoòtrop roig, la roda de la llum - Centre Comercial Westfield Glòries: aquesta obra és un viatge a través del temps que reinterpreta el zoòtrop inventat per William George Horne, un artefacte que mostrava imatges en moviment a través de forats disposats al seu voltant mentre l’interior girava. Aquesta instal·lació inverteix les proporcions del zoòtrop primigeni i mentre que l’aparell original era petit i es veia des de dalt, ara, en aquesta reinterpretació digital, l’escala canvia. El petit punt de vista de les persones es converteix en l’enfocament central, i el dispositiu creix en grandària i juga amb l’escala del públic i del dispositiu. Se’n manté l’essència i l’encís, reforçats per la incorporació de la lluminositat, i la llum vermella recorda les primeres pintures de la humanitat.
Sofia Crespo - Structures of Being - Mapping Casa Batlló: aquest mapatge sobre la seva façana s’inspira en l’univers creatiu de l’edifici i presenta la natura com un procés evolutiu d’una creativitat infinita i ens mostra com va inspirar Gaudí. A través del seu microscopi personal, l’artista ens regala un viatge contemplatiu per l’evolució de la vida submergint-nos en materials, éssers i fenòmens naturals presents en la Casa Batlló, en una simfonia harmoniosa que convida l’espectador a sentir la profunda bellesa de l’existència.
Chila Kumari - Llums comuns - Centre d’Art Santa Mònica (façana): aquesta obra inclourà molts elements de la seva instal·lació Liberty and Light, presentada a l’edició de 2023 del Llum BCN, i elaborada a Barcelona. La nova obra de l’artista britànica, Llums comuns, barreja el missatge pacifista del Guernica de Picasso amb la iconografia de la seva herència cultural hindú-punjabí, i tindrà encara una tercera encarnació: després de desmuntar-se, continuarà la seva vida útil al servei dels veïns del Raval, que podran aprofitar aquestes escultures de neó com a recurs comunitari. Una iniciativa promoguda pel Santa Mònica i La Traginera, Comunalitat Ciutat Vella, que també es materialitzarà compartint les instruccions per poder-les construir.
La jornada Llum Pro
El programa d’activitats del festival inclou també la jornada Llum Pro, adreçada a professionals de les arts lumíniques, que tindrà lloc el dissabte 3 de febrer a l’auditori del DHUB. Organitzada en col·laboració amb l’Institut Ramon Llum, la jornada comptarà amb la participació de comissaris de diferents festivals lumínics europeus.
+Llum i Off Llum
Com cada edició, també es comptarà amb artistes i instal·lacions extres en el marc de l’Off Llum, organitzat pel Poblenou Urban District. En l’edició d’enguany, comptarà amb onze artistes, com Darklight Studio, Inzist, Agustina Palazzo o BeatMe Lab Studio, entre altres.
La imatge
La imatge gràfica del Llum BCN 2024 és una creació del dissenyador Àlex Gifreu. El disseny proposa un joc d’efectes lumínics a partir contrastos cromàtics i degradats de colors per simular la representació gràfica de la llum. El resultat és una creativitat que aconsegueix efectes òptics i una percepció visual diferent segons la distància de lectura i la mida de cada suport. Està basada en l’ús de tipografia com a element principal, amb una gamma cromàtica de colors quasi fluorescents.
Exposición. 02 feb de 2024 - 04 feb de 2024 / Barrio del Poblenou de Barcelona / Barcelona, España
Exposición. 02 feb de 2024 - 04 feb de 2024 / Barrio del Poblenou de Barcelona / Barcelona, España
Exposición. 02 feb de 2024 - 04 feb de 2024 / Barrio del Poblenou de Barcelona / Barcelona, España
Ver los 4 eventos relacionados
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España