Descripción de la Exposición
La Galeria Jordi Barnadas homenatja Manuel Castro, un dels mestres de la figuració narrativa.
Els viatges i els llibres constitueixen l’element central de la pintura de l’artista, recentment traspassat.
La Galeria Jordi Barnadas inaugura l’exposició L’home que sabia mirar el món, un homenatge a l’artista Manuel Castro, traspassat recentment. La galeria presenta una vintena d’obres, que recullen majoritàriament les seves dues passions: els llibres i els viatges. L’home que sabia mirar el món es pot visitar des de dijous 11 de març de 2021 fins dissabte 10 d’abril.
Manuel Castro (Còrdova, 1944 – Barcelona, 2020) va ser un artista singular. Per generació hauria d’haver estat un pintor abstracte, però –tossut– va seguir un camí vers la figuració personal i narrativa. Estudiós del color i bon coneixedor de la història de la pintura, les seves obres es van beneficiar de la seva vasta cultura i una afinada capacitat observadora. “Un savi, crític amb el món”, en paraules de Jordi Barnadas.
Les seves obres tenen dos principals fils conductors: la lectura i els viatges, que eren les seves dues grans passions. D’una banda, en les seves pintures hi apareixen llibres, biblioteques, escriptors i lectors i, d’una altra, vaixells, avions, cafès i jardins, majoritàriament d’èpoques passades. Els seus personatges –sovint abillats amb un barret– evoquen el pas del temps des d’una posició pausada i contemplativa. Molts dels protagonistes masculins constitueixen un alter ego de la seva figura.
Amb una mirada nostàlgica i somiadora, Manuel Castro ens ve dir que cal mirar la realitat amb criteri, des d’un cert prisma, on la bellesa –ja sigui d’un paisatge, d’un tapís o d’una joguina– perduren al pas del temps.
L’artista. De professió dissenyador industrial i amb una sòlida cultura, Manuel Castro va avantposar sempre la seva llibertat per sobre de modes o corrents artístics, i va pintar pel gust de pintar allò que l’inspirava. L’èxit mai no el va obsessionar i pensava que el podria allunyar d’una certa felicitat i dels petits valors d’una ànima artística molt activa, però alhora tranquil·la.
Ja als anys 60 el seu llenguatge era figuratiu, allunyant-se de l’expressionisme abstracte imperant. Al llarg de la seva trajectòria, va reencarnar el model de l’artista d’esperit lliure, no pel crit rebel d’una obra més o menys trencadora, sinó per seguir el seu propi ritme amb valor i talent i, sense influències, crear el seu llegat consistent.
Els premis. El primer reconeixement artístic a Manuel Castro va arribar de ben jove, quan tenia només 22 anys, l’any 1966, amb un premi lliurat per l’Ajuntament de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria en va guanyar d’altres, com l’Alfred Sisquella de la Sala Parés (1970) o la Medalla de Plata al Premi Nacional de Dibuix (1971). Posteriorment va ser reconegut en altres premis a Madrid, Àvila i les poblacions valencianes de Xàtiva i Alcoi.
L’exposició. L’home que sabia mirar el món consta d’una vintena llarga de pintures, que suposen una fotografia genèrica i transversal de l’obra de Manuel Castro. Els llibres i els viatges predominen en la majoria de teles, protagonitzades per l’inconfusible home del barret, que observa els escenaris i el pas del temps ds d’una distància prudencial.
Aquesta exposició constitueix un homenatge a una figura única, que sempre va estar estretament vinculada a la Galeria Jordi Barnadas. Hi va exposar per primer cop el 1993, quan feia poc que havia obert la galeria i posteriorment ho va tornar a fer en mostres individuals els anys 1999, 2001 i 2007 i en diverses col·lectives de manera continuada. La seva obra també va ser present de la ma de la galeria Barnadas i amb magnífica acollida del públic, en reconegudes fires d’art com Miart (Milà) o Start (Estrasburg).
Exposición. 19 nov de 2024 - 02 mar de 2025 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España
Formación. 23 nov de 2024 - 29 nov de 2024 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España