Descripción de la Exposición
En l'actualitat Joan Castejón està investigant amb acabats manuals en el seu treball seriat. Cada obra és intervinguda amb tècniques mixtes: oli, ceres i vernissos, fins a arribar a qualitats d'obra original. En aquesta mostra recrea i reinterpreta el seu univers plàstic en cada estampa.
“La realitat de l'imaginari” en la vida del genial artista.
Joan Castejón, pintor, escultor i sobretot dibuixant, és un dels artistes més representatius del panorama artístic nacional. Nascut a Elx en 1945, des de xiquet demostra gran sensibilitat pel dibuix i la pintura. En 1963 es trasllada a València i assisteix com a alumne lliure a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles. Després d'un revelador viatge a París, en 1966 realitza la seua primera exposició individual a la prestigiosa galeria Mateu de València.
Exponent de l'avantguarda valenciana de postguerra, forma part del reivindicatiu Grup d´Elx (1966-1975) al costat dels pintors Albert Agulló, Sixto Marco i Toni Coll. Des d'una visió poètica, el col·lectiu abordava l'ètica i la responsabilitat social de l'art mitjançant el seu compromís cap a les llibertats de l'home i com a manifestació contra la dictadura franquista.
Al llarg de la seua carrera, Castejón ha realitzat nombroses exposicions col·lectives i individuals tant a nivell nacional com a internacional. La seua obra, exposada en diferents museus i col·leccions privades, ha anat evolucionant mitjançant la recerca i experimentació, sent reflex de les seues experiències vitals i de la contínua actitud reflexiva entorn de l'art.
Són reconegudes les sèries dedicades a Goya o Picasso i els seus homenatges a cèlebres poetes i escriptors com Antonio Machado, Miguel Hernández i Cervantes, entre altres.
Aquesta vinculació amb el món literari no es limita únicament al seu quefer artístic, sinó que ell mateix ha sigut objecte de referència per a escriptors consagrats. Vargas Llosa, en el catàleg de l'exposició en homenatge a García Márquez comenta: “la seua exposició no és una il·lustració sinó un equivalent a Cent anys de solitud (1973). Així mateix el poeta Vicent Andrés Estellés, li dedica Estrofes per al meu bon amic el pintor Castejón (1984) d'on destaquem el següent vers "El teu, Castejón, de la lliçó més clara/ fill de Rembrandt.../Una lliçó de claredat serena/licitació als balcons i ens enrama la vida”.
“La realitat de l’imaginari”, títol d’un extens estudi del crític Romà de la Calle, potser la millor conclusió per a parlar de l’obra de Castejón. En les seues distintes etapes pictòriques han tractat sobre la seua obra intelectuals i crítics com José Manuel Caballero Bonald, Blasco Carrascosa, Fernando Castro Florez, Tomás Llorens, Manuel Vicent i Carlos Arenas permetent analitzar la seua connexió amb la mitologia, la literatura o filosofía però també amb la realitat sicial, política i histórica del nostre país durant els últims cinquanta anys.
La primera gran retrospectiva, celebrada el passat any en el valencià Palau Joan de Valeriola, ha suposat un necessari i merescut reconeixement a la seua dilatada trajectòria artística. Nomenat Fill adoptiu de Dénia, Joan Castejón viu sota la vessant del Montgó amb la seua família.
Sandra Pilato
Fundació Baleària
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España