Descripción de la Exposición
La cultura comença a reactivar-se a les Terres de l’Ebre. Així, Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre recuperarà aquest divendres 12 de juny el contacte amb el públic presencial, després de tres mesos tancat arran de la pandèmia de la COVID-19. “Poder reobrir és una molt bona notícia per a les persones que estimen la cultura i més poder-ho fer amb activitats presencials”, assenyala la directora de Lo Pati, Aida Boix qui remarca la importància dels centres d’arts visuals com equipaments que posen en valor l’ecosistema cultural dels diferents territoris i apropen la cultura i l’art contemporani al públic. “Per a nosaltres aquest contacte amb la gent és essencial”, afegeix.
La reobertura de Lo Pati aquest divendres permetrà tornar a visitar l’exposició Jo soc allò prohibit, d’Isaki Lacuesta. La mostra, que reflexiona al voltant de la prohibició i l’arbitrarietat de la censura, s’hi estarà fins al 18 de juliol. La nova normalitat generada per la crisi sanitària ha modificat una mica la visita a l’exposició. Bàsicament, s’ha marcat un recorregut en sentit únic, per garantir la distància de seguretat de dos metres entre visitants, i s’han retirat els auriculars i tauletes, fet que no ha incidit en el contingut essencial ja que la majoria de projeccions tenen subtítols.
D’acord amb el pla de desconfinament, Lo Pati obrirà, de moment, els divendres i dissabtes de 17:00 a 20:00 hores, serà obligatori l’ús de mascareta per accedir a l’equipament i s’hi han instal·lat dispensaris de gel hidroalcohòlic per al rentat de mans. L’accés per part dels usuaris, limitat a un terç de l’aforament, també ha de ser de manera individual, excepte en els casos de pertànyer a un mateix nucli familiar. Paral·lelament, s’ha instal·lat una mampara de metacrilat a la recepció, es demana als visitants que evitin tocar les superfícies i s’intensificaran les tasques de neteja i desinfecció.
Pel que fa a les properes activitats programades, la primera és el projecte d’art efímer Els Ports, Natura i Art, una excursió guiada per diferents espais del massís dels Ports que enguany es farà de manera virtual, en format documental. Tal com ja vam informar, l’estrena d’aquest documental que recull els projectes i les reflexions dels sis artistes participants –Alfred Porres, Cristina Ferré, Ester Ferrando i Sebastià Martori, Jordi González, Àlvar Calvet, amb la col·laboració de Rosa Serrano, i Sílvia Panisello- tindrà lloc aquest diumenge 14 de juny al Facebook, Instagram TV i web de Lo Pati, i al Facebook de l’associació Natura i Art, a les 12 del migdia.
La primera activitat programada amb públic presencial és el Festival Internacional de Cinema i Paisatge mónFILMAT, del 2 al 5 de juliol, que s’ha adaptat a les noves condicions i es realitzarà en modalitat semipresencial. Així una part de les pel·lícules es projectaran a la plaça exterior de Lo Pati i la resta online. En les projeccions presencials, hi haurà vigilant controlant l’aforament i les cadires seran desinfectades cada dia després de cada projecció, entre altres mesures. D’altra banda, durant les properes setmanes no hi haurà inauguracions ni actes multitudinaris a l’interior del centre d’art.
----------------------------------------------------
La instalación reflexiona sobre la arbitrariedad de la censura y la confusión jurídica a través de una cámara oscura donde se proyectan imágenes prohibidas.
"Somos aquello que delimitan nuestras prohibiciones, ya que toda la sociedad se define a partir de la autoimposición sin límites", esta reflexión es el punto de partida de "Jo soc allò prohibit", del artista y director Isaki Lacuesta (Gerona,1975), la videoinstalación ganadora de la quinta edición del Premi Videocreació de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals, Arts Santa Mònica, Departament de Cultura de la Generalitat i Loop Barcelona.
La obra explora los conceptos de censura y prohibición de una manera prácticamente holística y no es una crítica a la censura sinó una reflexión que aborda, entre otros muchos aspectos, la arbitrariedad y la confusión jurídica de las prohibiciones, una realidad que permite que material prohibido por los juzgados se pueda encontrar impune en las redes sociales, o que determinadas imágenes sean prohibidas en un contexto y admitidas en otro. Así, la videoinstalación de Lacuesta se abastece a partir de una extensa recopilación de materiales - un centenar de casos - que han estado prohibidos en el estado Español a lo largo de los últimos 40 años. No todos, pero si la mayoría de los casos han estado juzgados por delitos incluidos en el código penal como ahora el enaltecimiento del terrorismo, revelación de secretos, delitos contra el honor, injurias a la corona, ofensa a sentimientos religiosos o negacionismo. Referentes a la propaganda gihadista, la pornografía antifeminista o el negacionismo están muy presentes en la obra porque generan posiblemente las imágenes más perturbadoras para los espectadores occidentales.
Concrétamente, la propuesta se resuelve con la instalación de una cámara oscura dónde se accede individualmente y en el interior de la cual se proyecta material prohibido - canciones, películas, fotografías, artículos, poemas, obras de arte plástico, obras de teatro, tuits, libros, propagandas...-.En esta cámara oscura se expropia al visitante de su condición de espectador, ya que se ha programado un software que cuando detecta la mirada humana interrumpe la proyección, en un tipo de juego que quiere facilitar a la reflexión más que a la immersión sensorial. Paralelamente, hay registrada una banda sonora que recoge el contenido sonoro de una encuesta realizada a 25 músicos o grupos de música, con una única pregunta abierta y libre: "Puedes cantar-me alguna letra que no se pueda cantar en España?". Entre los músicos que hay han participado Albert Pla, Maria Arnal, Kiko Veneno, Fermóin Muguruza, o Pau Riba.
Actualidad, 18 feb de 2020
#loquehayquever: muestras fruto de residencias, becas y premios
Por Gustavo Pérez Diez
Nueve exposiciones, entre individuales y colectivas, que tienen como punto de origen distintas convocatorias nacionales e internacionales de instituciones públicas y privadas dirigidas a jóvenes creadores y curadores.
Exposición. 15 feb de 2020 - 18 jul de 2020 / Lo Pati. Centre d'Art - Terres de l'Ebre / Amposta, Tarragona, España
Exposición. 15 feb de 2020 - 18 jul de 2020 / Lo Pati. Centre d'Art - Terres de l'Ebre / Amposta, Tarragona, España
Exposición. 15 feb de 2020 - 18 jul de 2020 / Lo Pati. Centre d'Art - Terres de l'Ebre / Amposta, Tarragona, España
Exposición. 19 nov de 2024 - 02 mar de 2025 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España
Formación. 23 nov de 2024 - 29 nov de 2024 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España