Descripción de la Exposición
A partir del dia 31 de març el Castell de Montjuïc presenta la primera exposició monogràfica sobre la figura de Jean-Claude Nicolas Forestier, un dels millors paisatgistes internacionals de la seva època. Coincidint amb el centenari de l'inici del projecte de l'artista a Montjuïc, aquesta mostra recorda la seva aportació a la ciutat de Barcelona, on la seva obra és present en diversos punts de la ciutat.
Forestier va introduir a Barcelona una nova manera de concebre els jardins urbans, convertint-los en espais d'ús social. Aquesta renovació arriba amb l'enjardinament i condicionament de Montjuïc per a l'Exposició Internacional (1929).
L'exposició inclou plànols inèdits, a més de fotos, textos i mapes que expliquen l'obra de Forestier i del seu deixeble, Rubió i Tudurí. La mostra es podrà veure a partir del 31 de març i fins al 2 d'octubre de 2016.
L'exposició, a més d'alguns plànols inèdits, està formada per textos, fotos i mapes els treballs dels paisatgistes.
JEAN-CLAUDE NICOLAS FORESTIER
Francesc Cambó, comissari de la Junta Organitzadora de l'Exposició Internacional de 1929, va encarregar a Jean-Claude Nicolas Forestier l'enjardinament i l'adequació de gran part de la muntanya de Montjuïc. En el marc d'aquest ambiciós projecte, el paisatgista va dissenyar diversos espais:
- El Parc de Laribal, que inclou els Jardins de la Font del Gat i el l Roserar de la Colla de l'Arròs.
- Els Jardins de Miramar.
- El Roserar Amargós (Jardins del Teatre Grec).
Forestier concebia els jardins com a espais d'harmonia, obres d'art, on es combinen colors, formes i efectes sonors que conviden al repòs i a la contemplació. L'enginyer francès introdueix de nou la pèrgola, un element que havia quedat en desús, i utilitza l'aigua com a element sonor i estètic.
La introducció de nombroses espècies vegetals a Catalunya arriba també de la mà de Forestier. Espècies com la tipuana, el Fraxinus pennsylvanica o l'Echium candicans van ampliar el catàleg de plantes ornamentals utilitzades fins al moment.
RUBIÓ I TUDURÍ, DEIXEBLE DE FORESTIER
Arquitecte, urbanista i paisatgista, Nicolau Maria Rubió i Tudurí va treballar com a ajudant de Forestier en l'enjardinament i l'adequació de la muntanya de Montjuïc. Rubió i Tudurí admirava Forestier tant per la seva obra executada a Barcelona com en d'altres ciutats com París, Buenos Aires o Rabat, on havia projectat i renovat parcs i jardins que segueixen sent, a dia d'avui, espais de referència internacional. Quan l'any 1923, Primo de Rivera destitueix Forestier, el jove arquitecte català pren el relleu del seu mestre.
Exposición. 31 oct de 2024 - 09 feb de 2025 / Artium - Centro Museo Vasco de Arte Contemporáneo / Vitoria-Gasteiz, Álava, España
Formación. 16 nov de 2024 - 17 nov de 2024 / Bizkaia Aretoa / Bilbao, Vizcaya, España
La mirada feminista. Perspectivas feministas en las producciones artísticas y las teorías del arte