Descripción de la Exposición
Artistes i activistes reflexionen sobre el plaer, la identitat sexual i les violències, al centre d’art Lo Pati.
Femme in Arts 2020 aposta pel diàleg entre l'art i els moviments socials amb una programació en línia del 25 al 29 de noviembre.
Femme in Arts. Visibles a escena, el certamen de Lo Pati - Centre d’Art Terres l’Ebre que investiga sobre la identitat femenina des d’un punt de vista artístic i alhora social, començarà aquest dimecres 25 de novembre, coincidint de ple amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Enguany el fil conductor és la sexualitat femenina, “un àmbit teledirigit i oprimit en gairebé totes les cultures”, en paraules de la seua comissària, Anna Zaera, qui apunta que l’objectiu del certamen és “aprofundir en allò que significa ser dona i els condicionants culturals que marquen la socialització de gènere, així com la violència exercida contra les dones pels models de pensament i forma de vida patriarcals.”
Aquesta quarta edició de Femme in Arts tindrà lloc del 25 al 29 de novembre i serà totalment en línia, però es continua apostant com en les edicions anteriors pel debat i el diàleg. “Creiem que tot i ser una edició en línia no havíem de renunciar en cap cas al diàleg i la reflexió al voltant dels continguts programats, ja que formen part inseparable de la filosofia del certamen”, argumenta Aida Boix, directora de Lo Pati. Així els dos espectacles programats: Catalina i Una llum tímida es complementaran amb un col·loqui posterior entre les artistes i diversos col·lectius de dones. Catalina, d’Iniciativa Sexual Feminista, és una peformance que explora com la sexualitat està plena de violències i de control patriarcal. Ho fa amb una dansa a ritme de punk que desmunta el bucolisme associat a la sexualitat femenina. El debat posterior el protagonitzaran les integrants del col·lectiu, Élise Moreau, Elisa Keisanen i Cristina Morales; i Carme Abril Ferrer i Ester Baiges Miró, del Col·lectiu Llibertes, i Roser Arques Morueta, educadora social.
Al seu torn, Una llum tímida, és la primera obra de La Cicatriz, un col·lectiu emergent especialitzat en la producció artística nascuda des del feminisme i la col·laboració. El seu objectiu es donar visibilitat a sexualitats dissidents, combinant art amb activisme. Una llum tímida és un musical que busca dignificar el passat de dues dones lesbianes que es van enamorar durant el franquisme i mostrar les seqüeles d’aquell episodi. En aquesta ocasió el debat posterior es farà amb Alba Anguera Martínez de LGTEBRE i Rosa Vandellós Lleixà.
Una altre focus de discussió i debat del Femme in Arts d’enguany girarà al voltant de Las muertes chiquitas, de Mireia Sallarés, un projecte que ha culminat amb un llargmetratge de cinc hores que inclou entrevistes a més de 30 dones de Mèxic de diverses edats, estrats socials, professions i religions que expliquen, entre molts altres continguts, com arriben a l’orgasme. En aquest col·loqui, Mireia Sallarés reflexionarà, juntament amb el col·lectiu de dones artistes FemLab, sobre el procés de gravació del documental i de com la sexualitat serveix d'eix per parlar d'assumptes polítics i socials.
Juntament amb Las muertes chiquitas, dins Femme in Arts 2020 s’han programat tres films més que exploren diversos aspectes de la sexualitat femenina. Es tracta de Placer femenino, de Barbara Miller que narra les experiències de cinc dones de diferents religions que lluiten per l’alliberament sexual; Agua Sagrada, d’Olivier Jourdain que introdueix l’espectador en l’univers del plaer femení a través d’un programa de ràdio a Ruanda; i Touch me not, d’Adina Pintilie, un film entre el documental i la ficció que dissecciona els misteris del sexe a través de tot un mosaic de personatges que lluiten contra els complexes i les barreres mentals. Totes quatre pel·lícules es podran veure a través de la pàgina web de Lo Pati des d’aquest dimecres 25 de novembre, fins al diumenge 29.
Femme in Arts. Visibles a escena està coorganitzat per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l'Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les dones del Consell Comarcal del Montsià (SIAD) i el Servei d’Intervenció Especialitzada de les Terres de l’Ebre (SIE) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que gestiona la Fundació Montsià. També compta amb el suport de l’Institut Català de les Dones.
PROGRAMA
Del 25 al 29 de novembre
Pel·lícules en obert al web de Lo Pati
- Placer femenino, de Barbara Miller
- Agua Sagrada, d’Olivier Jourdain
- Touch me not, d’Adina Pintilie
- Las muertes chiquitas, de Mireia Sallarés
Dijous, 26 de novembre. Estrena de Catalina (Iniciativa Sexual Femenina), amb col·loqui posterior amb Carme Abril i Ester Baiges (Col·lectiu Llibertes) i Roser Arques, educadora.
Hora i lloc: 19:00 hores al web de Lo Pati
Divendres, 27 de novembre. Col·loqui amb Mireia Sallarès i el col·lectiu de dones artistes FemLab.
Hora i lloc: 19:00 hores al Facebook del Centre d’Art Lo Pati
Dissabte, 28 de novembre. Una llum tímida (La Cicatriz) i col·loqui posterior amb Alba Anguera (LGTeBre) i Rosa Vandellós.
Hora i lloc: 19:00 hores al web de Lo Pati
***Totes les activitats són d’accés gratuït a través les xarxes i la pàgina web de Lo Pati. Hi haurà una selecció de llibres de temàtica feminista en línia (Llibreria Guaix).
Exposición. 25 nov de 2020 - 29 nov de 2020 / Lo Pati. Centre d'Art - Terres de l'Ebre / Amposta, Tarragona, España
Exposición. 25 nov de 2020 - 29 nov de 2020 / Lo Pati. Centre d'Art - Terres de l'Ebre / Amposta, Tarragona, España
Exposición. 19 nov de 2024 - 02 mar de 2025 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España
Formación. 23 nov de 2024 - 29 nov de 2024 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España