Descripción de la Exposición
Evidència de Joan Fontcuberta és la primera exposició, fruit del conveni de col·laboració entre la UPF i la FVC, que s'instal·larà a l'Àrea Tallers del Campus del Poblenou de la UPF a partir del 24 de novembre.
L'exposició presenta un conjunt de fotografies extretes de l’arxiu de la revista mexicana Alarma!, especialitzada en temes de 'sang i fetge'. Desproveïdes de peu de foto, ignorant la situació i les circumstàncies en què van ser fetes, sense cap dada que ens orienti més enllà de la seva procedència, aquestes imatges ja no testimonien res més que la seva pròpia ambigüitat: ja no són documents sinó monuments a una especulació enfollida.
Tota fotografia manifesta la constatació d’un fet: allò que ens mostra ha passat davant de la càmera. Aquesta aparent obvietat sustenta justament la bastida ontològica de la funció documental de la fotografia. És per aquesta força d’evidència que la utilitzem en els documents d’identitat o per il·lustrar notícies a la premsa.
En paraules de l'artista: "Des d’una perspectiva històrica i cultural, la fotografia va establir un pacte mimètic amb la realitat. Si filem prim, però, haurem de convenir que les fotografies són imatges constituïdes per formes, textures i colors, més o menys ordenats, que un espectador o espectadora visualment alfabetitzat serà capaç d’interpretar. O tal vegada no és tan senzill i per aquest motiu els actuals programaris de reconeixement d’imatges resulten tan deficients. És fàcil descriure el que veiem fent servir repertoris limitats d’etiquetatges o categories semàntiques convencionals. Però és impossible, en canvi, assignar significats plausibles quan en desconeixem el context. Una fotografia sense context esdevé un enunciat equívoc i, per tant, un estímul de la imaginació".
Evidència proposa que ens embarquem en aquest repte. Què ens sembla que expliquen aquestes fotografies? Què suggereixen? Quina podria ser la seva petita història? Sens dubte cada persona aportarà versions diferents en funció del seu àmbit de coneixement i de la seva creativitat, bo i demostrant com les fotografies són evidència (?) de moltes coses a l’hora.
L'exposició inclou un joc interactiu en què els visitants poden escriure en post-its els significats que per a ells podrien tenir aquestes imatges.
A banda de les imatges, l'exposició inclou un vídeo realitzat a partir d’elles i les reaccions que suscita en diferents professionals. La peça s’ha produït a través del projecte de recerca MOVEP (Los motivos visuales en la esfera pública. Producción y circulación de imágenes del poder en España, 2011-2017), que dirigeixen Jordi Balló i Ivan Pintor, investigadors del Departament de Comunicació de la UPF.
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España