Descripción de la Exposición
Aquesta exposició sorgeix del projecte d’investigació estudi comunitari, que indaga la genealogia i el llegat de les dones en les arts tèxtils obviades en els relats hegemònics de la història de l’art, rere una estratègia política de devaluació de les tècniques femenines i lligades a la domesticitat. A partir de la recerca que va iniciar-se al març de 2020, en aquest mateix centre, es projecta l’exposició “estudi comunitari: genealogies tèxtils femenines” tot interpel·lant al públic que la visita a formar part d’aquesta recerca en una instal·lació artística que podrà intervenir.
Projecte d’investigació realitzat amb el suport de La Escocesa.
Mateixes Mancances (2019) és un col·lectiu artístic format per les artistes Berta Vallvé i Leia Goiria. De la nostra educació comuna en disseny d’indumentària, adoptem el tèxtil com a suport per a reflexionar al voltant dels conceptes d’espai-gènere i sobre la manera en què nosaltres, les dones, (des)ocupem l’espai en l’art. Els nostres projectes artístics, que formalment estan agafant una dimensió instal·lativa, tenen un caràcter comunitari i crític: la perspectiva de gènere és un fil conductor que acompanya el contingut i la metodologia amb un enfocament centrat en el consentiment, l’ètica de les cures i el treball col·lectiu a quatre mans.
Per a nosaltres, ha estat cabdal descobrir les visions crítiques feministes a la Història de l’Art i veure la necessitat de reconèixer com a iguals aquelles pràctiques considerades “arts menors” per la seva vinculació amb la domesticitat i la feminitat. Creiem essencial reivindicar que l’expertesa del treball amb el tèxtil està íntimament lligada amb la transmissió de coneixement experiencial i/o cultural, que aquesta labor no ha estat reconeguda en el circuit artístic i que les seves pràctiques depenen en gran mesura de l’ensenyament generacional altruista per part de dones.
IG: @mm_____mateixesmancances
Web: https://estudicomunitari.hotglue.me/
Premio. 27 ene de 2025 - 10 mar de 2025 / Vitoria-Gasteiz, Álava, España
Exposición. 18 feb de 2025 - 15 jun de 2025 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España