Descripción de la Exposición
Durant els últims 22 anys, el fotògraf brasiler Rodrigo Petrella s’ha dedicat a l’estudi i defensa de les comunitats indígenes que habiten la conca amazònica. Ara el MuVIM exposa en la Sala Alta «Emergència climàtica», una selecció de les fotografies que va fer durant eixos anys i que evidencien la progressiva destrucció ambiental i cultural que afecta sobretot el Brasil, però no només, perquè la desaparició de la selva té conseqüències planetàries
El fotògraf Rodrigo Petrella ha dedicat la seua producció artística dels últims 22 anys a l’estudi i defensa de les comunitats indígenes de la conca amazònica. El que va començar tenint un interés exòtic per a un fotògraf urbanita es va acabar transformant, però, no només en el descobriment d’una alteritat radical sinó en la constatació del nexe indisoluble entre cultura, territori i medi ambient.
En 22 anys, però, les coses canvien molt. Petrella afirma conéixer persones d’aquestes comunitats indígenes que asseguren haver tingut el seu primer contacte amb la civilització occidental de joves i ara, en canvi, els seus nets tenen un perfil obert a Facebook. És una mostra paradigmàtica de la desaparició a marxes forçades de cultures senceres, enteses com a forma de viure i entendre vida. Però no només aqueixa extinció és cultural: les fotografies de Petrella il·lustren la progressiva destrucció ambiental que afecta el Brasil, però té conseqüències a tot el planeta.
L’exposició inclou cinc fotografies satel·litàries —preses respectivament el 1975, 1986, 1992 i 2001— a través de les quals es pot percebre sense dificultats la destrucció de la selva esdevinguda en aquest lapse de 36 anys. Només entre agost de 2018 i juliol de 2019, segons l’Institut Nacional d’Investigacions Espacials del Brasil (INPE), la deforestació de la conca amazònica ha abraçat 9.762 km2. Les 21 fotografies que Petrella ha seleccionat per a formar part d’esta mostra són una contribució personal a la lluita contra esta agressió continuada. El fet que als peus de foto es consigne la localització exacta on va ser presa la fotografia, a més de les carreteres i camins que va recòrrer el fotògraf per a arribar-hi, fa que l’exposició esdevinga una instal·lació visual que funciona com a mapa fotogràfic de la destrucció de la selva amazònica.
Exposición. 17 dic de 2024 - 16 mar de 2025 / Museo Picasso Málaga / Málaga, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España