Descripción de la Exposición
La seu central de la Diputació acollirà de l’11 de febrer al 17 de maig aquesta mostra organitzada per la corporació i comissariada per la documentalista Maria Antònia Carrasco, l’arquitecte Joan Closa, l’historiador de l’art David Galí i l’infògraf Jordi Grabau.
La mostra exhibeix mitjançant documents gràfics, maquetes i peces originals, les característiques arquitectòniques i funcionals de diferents edificis, exemplificats en els casos del castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera, l’Anoia), de l’església de Santa Maria de Matadars (el Pont de Vilomara i Rocafort, el Bages) i del monestir de Sant Llorenç prop Bagà (Guardiola de Berguedà, el Berguedà).
Paral·lelament, l’exposició explica el procés de restauració que ha efectuat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) en aquests monuments i que en garanteix la conservació per a les generacions futures a través d’estudis previs, projectes i obres.
L’SPAL s’encarrega d’assessorar i de donar suport tècnic, científic i econòmic als ajuntaments en la protecció i valoració del seu patrimoni arquitectònic, arqueològic i urbanístic. Des de fa més de cent anys, ha salvaguardat i restaurat alguns dels edificis més representatius del romànic català del temps d’Oliba (972-1046).
La Diputació ha intervingut en 33 castells, 135 esglésies i 14 monestirs romànics d’aquella època, que es concentren, majoritàriament, en les comarques barcelonines, amb una inversió anual en actuacions en patrimoni arquitectònic, a través de l’SPAL, que ascendeix a 4.787.595,84 euros (pressupost del 2020).
L’any 2017 amb el Programa Complementari de Reforma i Millora d’Equipaments Locals en el marc del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019, es va posar a l’abast dels municipis 23’5 milions d’euros per a obres i actuacions de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals, ateneus i jaciments arqueològics.