Descripción de la Exposición
La mostra Donato Savin i l’ànima de les pedres obre la temporada de tardor d’exposicions de LaFACT. En aquesta exposició es podran veure un centenar d'escultures inspirades en el bell paisatge de la Vall d'Aosta (Itàlia), d'on procedeix l'artista. La mostra es podrà visitar fins al 26 d’octubre a les sales 3 i 4 de la Factoria Cultural de Terrassa.
En el marc de la inauguració, feta aquest dijous, hi han intervingut el Sr. Renzo Testolin, Presidente della Regione Autonoma della Valle d’Aosta, l’artista, el Sr. Donato Savin, el comissari Guido Corniolo, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona, Andreu Felip, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
Donato Savin (Cogne-Vall d’Aosta, 1959) ha fet nombroses exposicions per tot Europa, exposant en museus i galeries, on ha rebut el reconeixement per la seva obra. Les seves escultures transmeten la vibració de la matèria que explora el pas del temps i l’espai, en la força i l’imperi de les roques. Donato és un observador de la natura i explora el llenguatge de les pedres del seu entorn, el basalt, travertí, ònix, malaquita, quars… que acaricia amb les seves mans, donant-los forma i vida. Des de Chamonix, després de passar el túnel del Mont Blanc, s’entra a la Vall d’Aosta, al cor dels Alps. Cada any se celebra la Fira de Sant’Orso a la ciutat d’Aosta en la qual s’organitzen artesans de totes les localitats d’Aosta. De la Vall baixen a exposar les seves obres a la capital comarcal. És una gran celebració mil·lenària on es reuneixen famílies i amics. Als carrers hi ha quasi un miler de parades on s’exposen les obres de tots els participants.
El petit municipi de Cogne, amb poc més de mil cinc-cents habitants, situat a 1.534 metres sobre el nivell del mar, es troba dins del Parc Nacional del Gran Paradís. És un centre ple d’artesans, artistes i artesania. Cogne és el lloc on va néixer Donato Savin, on viu i treballa, al llogaret d’Epinel. De ben jove va visitar la Fira de Sant’Orso i allà va descobrir la riquesa artesanal de la seva Vall d’Aosta, i ja l’any 1987 va participar exposant les seves obres fetes amb tot tipus de pedres procedents de les muntanyes que envolten casa seva i de seguida va rebre el seu primer reconeixement. A partir d’aleshores va fer exposicions col·lectives i individuals per tot Europa, exposant en nombrosos museus i galeries on va aconseguir un gran reconeixement per la seva obra.
Les seves escultures transmeten la vibració de la matèria que explora el pas del temps i l’espai, en la força i el poder de les roques. Donato és un observador de la natura i explora el llenguatge de les pedres en el seu entorn, basalt, travertí, ònix, malaquita, quars, material que acaricia amb les mans d’un escultor donant-los una nova forma i vida.
No és fàcil classificar la seva obra dins d’un sol moviment artístic. Algunes de les seves obres es poden definir com la nova figuració expressionista mentre que altres cauen directament en l’obra abstracta o informal. Correspon al visitant de l’exposició iniciar una reflexió obrint un diàleg personal amb l’obra exposada.
A l’espai privilegiat d’Epinel, des que comença el dia, Donato es troba espiritualment en comunicació amb l’entorn, amb les majestuoses muntanyes que li donen la inspiració que transmet en l’ànima de les seves obres. Em costa no trobar connexions amb un altre artista, aquesta vegada més proper a nosaltres, però també inspirat en les altures i les muntanyes. L’any 2018 va ser l’escultor Ernest Altés qui va omplir amb les seves obres les nostres sales a la Factoria Cultural de Terrassa, després de ser convidat a la Vall d’Aosta. La seva inspiració està als Pirineus, però també troba recursos a les muntanyes alpines; la combinació de pedra i ferro és un vincle indiscutible amb la natura que porta a connexions interessants amb les obres de Donato Savin.
La descoberta de l’obra de Donato Savin, aquí a Terrassa, obre les portes per endinsar-nos en l’immens patrimoni artístic que expressa la Vall d’Aosta.
Adrià Fornés, director de LaFACT
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España