Descripción de la Exposición
Una de les característiques de les arts visuals, fins i tot d’aquelles clarament inscrites entre les arts de l’espai, és la seua dimensió temporal. Pintura, escultura i dibuix contenen en el seu aparent estatisme profundes implicacions relacionades amb el temps, una cosa molt més evident en els casos de la fotografia i del vídeo. Eixa integració espaciotemporal funciona com un correlat precís del binomi art i vida. Durant segles, la via de la representació, basada en la imitació de la naturalesa, va ser seguida pels artistes. En el segle XX es va dinamitar eixe camí i es van obrir múltiples àmbits d’interacció que es van iniciar amb els corrents abstractes i van prosseguir amb els conceptualismes. En aquest projecte expositiu era pràcticament obligat al·ludir al temps passat. «Cronografies» remet fonèticament a les seues antecessores: «Poètiques» (2007) i «Travessies» (2011), i posa l’accent principalment no tan sols en els anys transcorreguts des de la conclusió del programa de beques promogut per la Caixa d’Estalvis del Mediterrani d’aleshores, sinó també en eixa fèrtil i feliç simbiosi espaciotemporal que es manifesta amb potència singular i diverses solucions de cap a cap d’aquesta exposició.
Quasi un centenar de peces de 25 artistes ofereixen una perspectiva àmplia, però també bastant aproximada de la llibertat creativa i de la profunditat discursiva amb les quals es desenvolupen en eixa àrdua i apassionant tasca de suturar temps viscut i espai artístic. La fotografia, el vídeo, l’escultura i la instal·lació representen unes tres quartes parts del conjunt. Aquest fet incideix directament en la pertinència d’eixa fusió interdisciplinària cada vegada més estesa entre els artistes contemporanis. Les seues obres poden veure’s com a elements aïllats, però no poden concebre’s sinó com a parts d’una totalitat en la qual l’espectador acaba per veure’s envoltat i passa a ser coprotagonista.
Aquells joves que van tenir l’oportunitat de dedicar-se a la producció artística, de conéixer ciutats, països i territoris més o menys llunyans de la seua residència habitual, van viure una experiència sens dubte significativa. Eixa experiència vital es va fer visible i palpable en les obres realitzades durant el període de gaudi de la beca… També va marcar un punt d’inflexió en el seu quefer artístic.
Cal destacar la generositat i el compromís mostrat per tots i cadascun dels artistes. La seua decidida voluntat ha fet possible que la Fundació Mediterrani concloga amb èxit un capítol truncat abruptament i llargament inacabat. Les obres ací exposades representen una ampliació important de la Col·lecció Fundació Mediterrani. Els que van ser promeses emergents, hui són artistes de mitja carrera amb una sòlida trajectòria. a la seua esquena. Bastants han fixat la seua residència fora d’Espanya, alguns resideixen a la ciutat que va ser la destinació triada temps arrere. En tots els casos, la beca CAM figura en les seues biografies respectives.
Juan Bautista Peiró
Comissari
Exposición. 17 dic de 2024 - 16 mar de 2025 / Museo Picasso Málaga / Málaga, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España