Descripción de la Exposición
Common sense, un projecte comissariat per Alba Montañez, és el resultat de la connexió entre pràctiques artístiques, pràctiques de disseny i pràctiques artesanals en un mateix espai. El límit entre les disciplines d’art i disseny és, en l’actualitat, un tema de debat. Aquesta exposició uneix les disciplines, trobant i potenciant els punts de contacte. Fusionar-les és la forma més senzilla per afirmar, mitjançant la pràctica, que tenen més punts de contacte que de separació.
En el Grau d’Art i Disseny de l’Escola Massana, el sentit comú porta a l’alumnat a la reconceptualizació d’aquestes pràctiques. Així doncs, aquesta mostra busca ser una experiència vital per l’alumnat on poder mostrar els seus projectes de caràcter multidisciplinari. Unes propostes experimentals que coincideixen en un mateix espai i dialoguen amb ell. Mitjançant l’experimentació, l’alumne pot alliberar les seves actituds creatives sense necessitat de catalogació. No obstant això, es tracta de forma intensiva la idea d’implicació, narrativitat i interacció. Conceptes recurrents en el Grau que s’exemplifiquen en propostes variades.
Common sense recull les creacions de Yago Antón, Celeste Marí, Daniela Medina, Marisa Morón, Lina Natterer, Blanca Utrillas i Duna Vallès.
Yago Antón presenta els seus propis diaris on dibuix, música i animació cohesionen dins d’una peculiar pantalla. Un vídeo creat a partir de les seves antigues llibretes on l’autor passeja per les pàgines.
Celeste Marí reuneix anècdotes de l’època franquista en una edició múltiple, format llibre, on estableix una relació amb el context actual y proposa una reflexió sobre els conceptes de desdramatització de la memòria i l’oblit selectiu.
Daniela Medina s’apropa a l’espectador i recull les seves queixes en una acció performàtica on ofereix un espai no governamental de diàleg. El projecte inclou un vídeo registre i una instal·lació on queden agrupades les queixes mitjançant cartells. Projecte en col·laboració amb Juan Pablo Caicedo i Juan David Galindo.
Marisa Morón tracta el tema de la visibilitat de les dones en la història. Una sèrie oberta de 170 retrats, des del segle XVIII, recupera la presència d'aquestes grans figures, en una investigació en procés.
Lina Natterer es submergeix en el concepte de silenci i els records familiars. Ho desenvolupa des de l’àmbit de les arts aplicades, l’autora s’inspira en les melodies perdudes per crear una sèrie d’escultures amb ciment, guix i cera com a punt de partida. L’origen del projecte són les tecles d’un antic piano.
Blanca Utrillas analitza la política de facebook i ho fa des de l’autoedició i el vídeo. Recopila y substitueix cadascuna de les paraules dels textos legals per la paraula youareaproduct en una publicació autoeditada i ho acompanya d’una entrevista amb Kim Kardashian on es tracten els aspectes més conflictius de les polítiques de Facebook.
Duna Vallès s’endinsa en la pèrdua i el dol, una proposta fotogràfica on l’acció de buidar és clau. El projecte neix a causa d’alguna cosa pendent, tal com diu l’autora, una manera de netejar el conscient i el subconscient, purificar. Es tracta la superació del dol a partir de buidar les estàncies del pis familiar.
Formación. 08 may de 2025 - 17 may de 2025 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España