Descripción de la Exposición
Una cariàtide del segle XVI, del fons del Museu de L'Hospitalet, és el motiu triat aquest any pel col·lectiu TPK, amb el qual conviden a diversos artistes europeus contemporanis a presentar un treball al cicle "Ceci n'est pas" de l'edició 2019.
En aquesta exposició presenten treballs d'artistes de:
França: Elisabeth Krotoff, Bernanrd Fabvre, Denis XXII, Marie-Françoise Prost-Manillier, Frédérique Fleury
Alemanya: Claus Dieter Gessler
Lituània: Aušra Andziulyté, Židrija Janušaitė, Arvydas Žalpys
Catalunya: Xaro Castillo, Agustín Fructuoso, Francesc Lanuza, Antonio Calderón "Willy"
Andalusia: Francisco Lira
El nom de cariàtide deriva de la nomenclatura amb la qual es coneixia el doble de Caryes, al Peloponès. Els seus habitants es van a aliar amb els perses, enfrontant a la resta de les potències aliades gregues en les Guerres Mèdìques, que van tenir lloc al segle V aC. Els grecs van arrasar la vila, passant a ganivet als homes i esclavitzant a les dones, les quals haurien de suportar en el futur tot tipus de càrrega, per pesada que fos.
Metafòricament, les cariàtides de pedra del Erectèon han de complir amb la pena d'aguantar el pes de la teulada del temple fins a la fi dels temps, condemna semblant a la que patí el tità Atlante, que sota les espatlles del qual se sostenia el món.
Una cariàtide del segle XVI, del fons del Museu de L'Hospitalet, és el motiu triat aquest any pel col.lectiu TPK, amb el qual conviden a diversos artistes europeus contemporanis a presentar un treball al cicle "Ceci n'est pas" de l'edició 2019.
Tan la figura de la cariàtide provinent de la mitologia grega com la procedència dels artistes convidats es relacionen amb el cicle "El rapte d'Europa" que inicia aquest any el TPK en els seus projectes expositius. Aquesta relació és important perquè aprofundeix en una de les idees que, des dels inicis, ha estat part de la filosofia de treball del col.lectiu TPK: la contribució al desenvolupament d'una idea d'Europa com a espai comú des de l'assumpció de la cultura com aquella eina que, des de la seva diversitat, ens permet relacionar-nos i assumir a l'altre.
Exposición. 17 dic de 2024 - 16 mar de 2025 / Museo Picasso Málaga / Málaga, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España