Inicio » Agenda de Arte

Cara a cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectania

Exposición / Museu d'Art de Cerdanyola - Can Domenech / C. de Sant Martí, 88 / Cerdanyola del Vallès, Barcelona, España
Ver mapa


Cuándo:
15 may de 2013 - 28 jul de 2013

Inauguración:
15 may de 2013

Comisariada por:
Pepe Font de Mora

Organizada por:
Museu d'Art de Cerdanyola - Can Domenech
Etiquetas
Fotografía  Fotografía en Barcelona 

       


Descripción de la Exposición

La mostra explora el gènere del retrat des dels anys cinquanta del segle xx fins a l'actualitat, i està conformada per diverses fotografies, textos, un espai de documentació, un servei educatiu i activitats vinculades complementàries. Tot plegat, amb la voluntat d'oferir recursos als visitants per contextualitzar, aprofundir i dialogar amb les temàtiques i els plantejaments de l'exposició i amb els artistes que hi participen.

 

La fotografia va canviar la manera de mirar i pensar l'art. Conceptes tan elementals com la perspectiva, el moviment o la captació de l'instant van ser redefinits a partir de l'aparició d'aquesta disciplina. Després del segle xix, la pintura va haver de reinventar-se i trobar nous camins. Tanmateix el retrat pictòric va ser el que més va patir la profunda transformació i va perdre la seva funció documental a causa de la proliferació de les fotografies.

 

Aquesta transformació, en bona part, va ser motivada, d'una banda, per la democratització de les cartes de visite, un tipus de fotografia en petit format que, com el seu nom indicava, servien com a targetes de presentació i, d'altra banda, pel canvi de paradigma que suposava mantenir la postura durant segons per ser retratat i no durant dies com succeïa amb la pintura.

 

La paraula retrat prové de la denominació que feien servir els renaixentistes, els quals en italià en deien ritrarre, és a dir, 'fer les coses tal com les veus, treure'n el doble, re-presentar'. «Cara a cara» mostra, a través de la fotografia, com el concepte retrat evoluciona més enllà de la seva definició etimològica, de la mera representació, i ens recorda que aquest gènere ha estat un dels més atractius d'aquest mitjà, ja que ens remet a quelcom molt proper: nosaltres mateixos i els altres.

 

Aquesta exposició explora diverses maneres de retratar i repassa aquest gènere fent ús de diferents subtemes, tant a nivell formal -primers plans, retrats de grup o gestualitat corporal-, com a nivell del retratat -nens i adolescents, personatges cèlebres o autoretrats. L'exposició no vol ser un recorregut pel gènere del retrat en la fotografia, sinó que pretén mostrar exemples destacats de fotografia espanyola i portuguesa des dels anys cinquanta fins avui dia a través de la col·lecció de la Fundació Foto Colectania.

 

Humberto Rivas repetia que, en les sessions fotogràfiques, precisament per la consciència del retratat davant la càmera, s'estableix una disputa, de vegades una dura lluita, entre la imatge que vol mostrar la persona retratada i allò que pretén desvetllar el fotògraf. Els fotògrafs saben que aquest cara a cara sol tenir un vencedor.

 


Imágenes de la Exposición
Alberto García-Alix, Benedicte, 1987

Entrada actualizada el el 26 may de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?
Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla.
ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.
Recomendaciones ARTEINFORMADO

Premio. 09 sep de 2024 - 13 oct de 2024 / Madrid, España

#VersionaThyssen XXI

Ver premios propuestos en España

Exposición. 25 sep de 2024 - 10 mar de 2025 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Soledad Sevilla. Ritmos, tramas, variable

Ver exposiciones propuestas en España

Formación. 15 oct de 2024 - 30 jun de 2024 / Museo Nacional Thyssen-Bornemisza / Madrid, España

Organismo I Art in Applied Critical Ecologies

Ver cursos propuestos en España