Descripción de la Exposición
Prenent com a base les obres d’Aurèlia Muñoz de la col·lecció del Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, així com una selecció d’elements de l’arxiu personal de l’artista, Aurèlia Muñoz. Taller aeri es planteja més que com una exposició usual, com un espai en constant activació i redefinició. Les obres presentades a les sales serviran com a vectors de les qüestions clau que Aurèlia Muñoz va abordar al llarg de la seva pràctica, desbordant l’àmbit tèxtil en múltiples direccions i aportant lectures alternatives a la interpretació canònica que s’ha fet d’aquesta artista durant dècades, així com incidint en el potencial de la seva obra per abordar el pensament estètic contemporani i les seves ecologies. La pràctica d’Aurèlia Muñoz no es presentarà, doncs, com a "art tèxtil": més aviat prendrà les fibres tèxtils com a possible vehicle, però no únic, d’una reflexió entorn a temes que seran mòbils, aeris, delicats i intensos.
Al llarg dels mesos que durarà la mostra, el projecte anirà traçant un recorregut col·laboratiu de la mà d’altres artistes còmplices amb l’objectiu d’elaborar i desbordar conceptes clau: de l’ens al nus, del somni a l’aire, de l’anemone al quipu. I això, en col·laboració amb diversos públics, estudiants i la ciutadania. La idea serà elaborar col·lectivament un nou mapa conceptual, i amb ell un nou teixit de relacions entorn la pràctica d’Aurèlia Muñoz, redefinint la seva inscripció i significació en el moment present i les seves urgències. Al final de la mostra, una publicació serà presentada en el marc de la mateixa exposició, concloent el seu cicle de tallers i transferint al llibre — format aeri i alat, amb gran capacitat migratòria — els poders d’activació del Taller aeri.
Tomando como base las obras de Aurèlia Muñoz de la colección del Centro Grau-Garriga de Arte Textil Contemporáneo, así como una selección de elementos del archivo personal del artista, Aurèlia Muñoz. Taller aéreo se plantea más que como una exposición usual, como un espacio en constante activación y redefinición. Las obras presentadas en las salas servirán como vectores de las cuestiones clave que Aurelia Muñoz abordó a lo largo de su práctica, desbordando el ámbito textil en múltiples direcciones y aportando lecturas alternativas a la interpretación canónica que se ha hecho de ésta artista durante décadas, así como incidiendo en el potencial de su obra para abordar el pensamiento estético contemporáneo y sus ecologías. La práctica de Aurèlia Muñoz no se presentará, pues, como "arte textil": más bien tomará las fibras textiles como posible vehículo, pero no único, de una reflexión en torno a temas que serán móviles, aéreos, delicados e intensos .
A lo largo de los meses que durará la muestra, el proyecto irá trazando un recorrido colaborativo de la mano de otros artistas cómplices con el objetivo de elaborar y desbordar conceptos clave: del ente al nudo, del sueño al aire, del anemone al quipu. Y esto, en colaboración con varios públicos, estudiantes y la ciudadanía. La idea será elaborar colectivamente un nuevo mapa conceptual, y con él un nuevo tejido de relaciones en torno a la práctica de Aurèlia Muñoz, redefiniendo su inscripción y significación en el momento presente y sus urgencias. Al final de la muestra, una publicación será presentada en el marco de la misma exposición, concluyendo su ciclo de talleres y transfiriendo al libro – formato aéreo y alado, con gran capacidad migratoria – los poderes de activación del Taller aéreo.
Exposición. 19 nov de 2024 - 02 mar de 2025 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España
Formación. 23 nov de 2024 - 29 nov de 2024 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España