Descripción de la Exposición
Performing curation, un experiment pioner de curadoria oberta on és la ciutadania qui escull la programació dels principals centres d'art contemporani de Barcelona i Sabadell.
PERFORMING CURATION és un experiment pioner de curadoria oberta i compartida en el marc de la qual Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, MACBA, Centre d’Arts Santa Mònica i L’Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu, han convidat la ciutadania a escollir el seu programa d’artistes per al festival ARTefACTe.
ARTefACTe és un festival d’art de performance contemporània d’escala metropolitana que, a més, opera com a laboratori de nova institucionalitat cultural, tot experimentant en la pràctica amb prototips de gestió cultural emergent i democràtica.
Després d’un procés de mesos de treball conjunt entre aquestes institucions per a definir el mecanisme assembleari, el passat mes de març van organitzar dues assemblees obertes al Centre d’Arts Santa Mònica i al MACBA a les què es van inscriure una cinquantena de persones, les quals van escollir de manera assembleària un eix temàtic i cinc artistes de performance.
L’eix temàtic aprovat en assemblea pretén reflexionar sobre la idea d’un manual d’instruccions cap a un canvi de paradigma per afrontar l’actual crisi civilitzatòria, explorant els marges de possibilitat per a la postulació de models de resistència i supervivència des de les pràctiques performàtiques i el feminisme. Amb aquest objectiu, la cinquantena de participants va seleccionar el col·lectiu artístic Cangrejo Pro i les artistes Marla Jacarilla, Paloma Orts i Neus Masdeu.
Neus Masdeu realitzarà el 21 de juny a les 19h la seva performance El desig de ser un llimac, al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa com a cap de cartell del festival. Aquest mateix dia tindrà lloc la tercera assemblea oberta a la ciutadania a les 17h. Per la seva banda, Cangrejo Pro, Marla Jacarilla i Paloma Orts actuaran, respectivament, a Centre d’Arts Santa Mònica, MACBA i L’Estruch Fàbrica de Creació de les Arts en Viu, en el marc d’ ARTefACTe, entre el 30 de setembre i el 2 d’octubre.
ARTISTES ESCOLLITS PER LA CIUTADANIA PER A PERFORMING CURATION
JUNY
El desig de ser un llimac
Neus Masdeu
21 de juny
Dues sessions a les 19h i a les 20h
Fundació Brossa - Centre de les Arts Lliures
El desig de ser un llimac (si els llimacs són caragols sense closca) és una peça que va a cavall entre la performance i la instal·lació. El seu ritme és com un mantra, una repetició mecànica que genera espais quasi de meditació, enfrontant el públic amb l'oposició dels ritmes frenètics de la societat contemporània als quals estem habituats. La peça està formada per una sèrie d'accions en diàleg amb objectes quotidians, que posen en tensió parelles de conceptes com obligació i desig, treball i lleure, mecanització i llibertat; passats pel filtre de l'humor, amb un punt nostàlgic i tendre. L'estètica de la proposta està basada en l'estètica de basar, objectes innecessaris, de plàstic i molt de color.
Per la mostra d'enguany al Centre de les Arts Lliures, El desig de ser un llimac (si els llimacs són caragols sense closca) es transformarà en un recorregut de diferents accions en clau expositiva per diferents espais del centre.
SETEMBRE / OCTUBRE
Mandorla
Paloma Orts Pascual
L’Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu de Sabadell
30 de setembre
La màndorla és el símbol de la vulva, el marc que dona pas a una nova vida.
Així com el Cristianisme es va apropiar d'aquest símbol amb la figura del Pantocràtor, la meva intenció és capgirar la història amb una reapropiació no patriarcal, retornant-li el seu valor originari a través d'un ritu performàtic.Màndorla és el portal que creua la mort per endinsar-se en la vida. És el niu daurat que valora la gestació i el naixement com a acció sagrada. És l'estima pel renaixement d'un mateix i de la humanitat.
El cuerpo funcional
Marla Jacarilla
MACBA
1 d’octubre
Lectura dramatitzada, qüestionament del passat, reflexió sobre el present, elucubració sobre el futur. La mort, fins fa poc vista com una cosa abstracta que tan sols li succeïa als altres. La vida, com una rutina inalterable repetida cada vegada amb major fastig. I de sobte, tot esclata en mil trossos per, a continuació, tornar-se a reconstruir lentament de manera una miqueta estranya. Mentrestant, de fons, els mitjans de comunicació barregen sensacionalisme i banalitat en una constant algaravia, la consciència de la fragilitat es fa present, les xarxes socials es converteixen en camps de batalla per al poble, els partits d'extrema dreta criden les seves proclames cada vegada amb major força, les recomanacions sanitàries demanen que extremem les precaucions i, finalment, sorgeix la necessitat de seguir cap endavant, sense saber exactament el que significa la paraula "avanci".
Vamos al chino
Cangrejo pro (col·lectiu comformat per: Xirou Xiao, Shishi Zhu, Bixia Xu, Zhihan Chen, Jiakun Lu, Jiaying Li, Wanru Li i Fengfan Yang)
Centre d’Arts Santa Mònica
2 d’octubre
La performance col·lectiva "Vamos al chino" reflexiona sobre les preocupacions sobre la seguretat de la comunitat xinesa que gestiona botigues a Madrid, sobretot basars i botigues d'alimentació. Una realitat de la nostra comunitat que roman silenciada en la societat espanyola. A través d'aquesta creació de la performance col·lectiva transmetem aquest missatge. La nostra intenció és que aquesta peça continuï fermentant, generant moviment i ressonància social per a poder mostrar aquesta realitat i contribuir a millorar la situació.
Exposición. 19 nov de 2024 - 02 mar de 2025 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España
Formación. 23 nov de 2024 - 29 nov de 2024 / Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España