Descripción de la Exposición
La Fundació Suñol organitza l’ACTE 40: Sinéad Spelman. Descanso en la huida, el darrer projecte de l’artista irlandesa ideat específicament per al Nivell Zero.
El treball de Sinéad Spelman (Dublín, 1978) se centra en la pràctica del dibuix, l’escriptura i l’escultura des d’una vessant intimista que alhora indaga en estats emocionals col·lectius. Els seus dibuixos, de traç nu, gestual i gairebé esquemàtic, encarnen a personatges femenins en situacions ambigües que obren la possibilitat a múltiples significats. En ocasions les figures enfronten circumstàncies aparentment grotesques i lúdiques que alhora es poden percebre com angoixants o opressives. És precisament aquesta pluralitat d’interpretacions el que fa que l’obra de Sinéad Spelman apel·li a un seguit de problemàtiques i experiències comuns, malgrat el marcat component introspectiu del seu treball.
Spelman retorça les possibilitats d’allò real amb la representació de figures impossibles i parts del cos descontextualitzades que qüestionen l’essència de la integritat física i especulen amb la idea d’una identitat fraccionada i incompleta. En la mateixa línia, molts dels seus dibuixos mostren figures humanes que adopten posicions forçades o inversemblants interactuant amb elements estranys. Membres del cos i objectes indefinits entren en contacte, es confonen i dilueixen les seves fronteres proposant un creuament de límits que aposta per altres possibilitats de relació amb el món i revela insòlites maneres d’habitar-lo des d’una certa disfuncionalitat.
Aquesta absència de practicitat també es detecta en la presència d’abundants personatges femenins anònims, sense rostre, que semblen no mostrar emocions. Es tracta de figures arraulides, ajupides i amagades, en estats de soledat, profunda introspecció i passivitat. Però d’aquesta aparent indolència es desprèn una reivindicació: el dret a la invisibilitat, a la falta de productivitat, a parar, a estar en vaga, a no esdevenir rendible ni vendible, al capdavall, el dret a ser infeliç en una societat hiperactiva on la producció incessant de subjectivitat s’ha convertit en motor econòmic.
La seva indagació sobre la condició humana, a partir de conceptes com ara l’apatia o l’aïllament, continua a l’hora d’abordar experiències íntimes com ara la sexualitat, la maternitat i la mort. Als seus dibuixos trobem múltiples referències a aquestes tres facetes intrínsecament relacionades del cicle vital. Vida i mort, origen i final, s’entrecreuen en un díptic constant i ambivalent que no deixa d’estar travessat de les complexitats, les violències i les ambigüitats. En aquest sentit són també freqüents les referències a pintures i obres de la Història de l’Art que han configurat un determinat codi visual al voltant de la sexualitat de les dones i la maternitat, una estratègia no exempta d’intencions pel que fa a la dimensió política del seu treball. Amb senzillesa d’elements, Sinéad altera certs cànons de representació en favor d’un inquietant resultat que afegeix capes de complexitat a la imatge preceptiva.
En ocasió del projecte per al Nivell Zero, l’artista Sinéad Spelman aborda aquestes qüestions tot experimentant amb materials i formats i indagant en la relació entre el dibuix, l’escultura i l’escriptura. Però les reverberacions de la seva obra són inesgotables i conviden l’espectador a seguir sumant lectures des de la seva pròpia subjectivitat i des de l’experiència comú d’un món torbador.
BIOGRAFÍA
Sinéad Spelman (Dublín, 1978) ha exposat els seus treballs a projectes individuals i col·lectius com ara This Condition a la Galería Alegría (Madrid, 2016), Assaig sobre la fatiga a Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani (Barcelona, 2016), Elbow a la galeria Et Hall (Barcelona, 2015), Diario de Moscú a la Galería Carolina Rojo (Saragossa, 2015), Consideracions al respecte, Palmadotze (Barcelona, 2015), La fábula mística a Ana Mas Projects (Barcelona, 2011), Chimney Song a la Galería Alegría (Barcelona, 2011) o Paisaje sin título a la galeria Àngels Barcelona (2010). Així mateix les seves obres s’han presentat a fires com ara Arte Sandander, Pareidolie (Marsella), Swab (Barcelona), LOOP Barcelona i Just Madrid. Ha realitzat estudis al Programa d’Estudis Independents del MACBA, a l’escola Eina i a la Universitat de Galway, a Irlanda. És co-fundadora i coordinadora de Halfhouse a Barcelona des de 2009.
Actualidad, 26 nov de 2018
#loquehayquever en España: alianza entre arte y política en el Museo Reina Sofía
Por Paula Alonso Poza
El Reina Sofía sale de su espacio para celebrar el 40º aniversario de la Constitución con sendas muestras de arte contemporáneo en el Congreso y el Senado. Ambas producciones se acompañan ...
Exposición. 17 dic de 2024 - 16 mar de 2025 / Museo Picasso Málaga / Málaga, España
Formación. 01 oct de 2024 - 04 abr de 2025 / PHotoEspaña / Madrid, España