Exposición en Barcelona, España

1812. Constitución, conflictos, propaganda

Dónde:
Palau Antiguitats / Gràcia, 1 / Barcelona, España
Cuándo:
16 feb de 2012 - 11 may de 2012
Inauguración:
16 feb de 2012
Organizada por:
Descripción de la Exposición
Con motivo del bicentenario de la Constitución de 1812 ( la Pepa ), se reúnen más de 150 piezas -grabados, dibujos, libros y algunos objetos- sobre este importante acontecimiento histórico. El discurso se hace más amplio al abarcar los conflictos bélicos y la propaganda política. Se incluyen -y se ponen a la venta- piezas de grandes artistas como Francisco de Goya, Vicente López, William Hogarth, James Gillray, Bernat Flaugier, Salvador Mayol, entre otros.

-------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

En motiu del bicentenari de la primera constitucio espanyola celebrada a Cadis el 1812, el Gabinet d'Arts Grafiques de Palau Antiguitats exposa a partir del 16 de febrer la mostra intitulada 1812. Constitució, conflictes, propaganda, on a traves de mes de 150 peces es recorda un dels moments claus de la historia d'Espanya.

 

L'exposicio reuneix obres completament inedites, mai mostrades fins ara al public i de gran ... interes historic, documental i artistic. Introduida per exemplars de varies de les primeres edicions de la primera constitucio espanyola, la mostra s'enten com una reflexio que va mes enlla del text legislatiu, i preten il?lustrar ?a traves de nombrosos gravats i dibuixos?, el conflicte de la Guerra del Frances (1808-1814) i llurs inevitables consequencies arreu del pais.

 

Mereixen especial atencio dos dibuixos: el primer, atribuit a Bonaventura Planella, on es representen les sessions de les Corts Generals a la Isla de San Fernando a Cadis i un segon, no menys rar, de Salvador Mayol, amb l'afusellament d'un espia frances els primers dies de l'ocupacio francesa de Catalunya. Conformen l'exposicio les series d'estampes al voltant dels esdeveniments que tingueren lloc a Madrid; les estampes que va dur a terme Josep Coromina sobre les heroicitats dels catalans contra els francesos; els gravats de l'extraordinaria serie de Las Ruinas de Zaragoza de Galvez y Brambila... Un lloc preeminent l'ocupa la figura del genial Francisco de Goya que, a traves de la serie de Los Desastres de la Guerra, denuncia com ningu els abusos i tragics esdeveniments de l'ocupacio i llurs infames efectes. L'exposicio dedica un apartat al gravat satiric, donant cabuda a nombroses estampes angleses, franceses i espanyoles ?amb rares i inedites satires a Napoleo incloses? fent-se pales l'entrecreuament propagandistic entre les tres nacions. Finalment cal subratllar 4 volums manuscrits intitulats Trabajos de Barcelona, un detalladissim relat de la invasio francesa a la ciutat, document desconegut fins ara.

 

Palau Antiguitats ha editat per a l'ocasio un cataleg, amb una seleccio de les peces notables, i on han col?laborat D. Miquel Roca i Junyent, un dels ponents de la Constitucio del 1978, i D. Francesc Fontbona, membre de la Reial Academia de Belles Arts de Sant Jordi.

 

 

 
Imágenes de la Exposición
Francisco de Goya, Los Desastres de la Guerra

Entrada actualizada el el 26 may de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Club AI

Si amas el arte…¡querrás formar parte de nuestro club!

  • Organiza tus alertas sobre los temas que más te interesan: exposiciones, premios y concursos, formación… ¡Elige dónde, cómo y cuándo!
  • Entérate de todo lo que sucede en nuestros boletines de noticias.
  • Te mostramos la información que más se ajuste a tus preferencias.
  • Sigue a tus artistas, profesionales, galerías o museos favoritos. ¡Recibirás una notificación cada vez que actualicen contenido!